Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (15/06/07)

OOSTERHOUT NB, 15 juni 2007

Man aangehouden op verdenking van overtreding Opiumwet

LAGE ZWALUWE: De politie heeft donderdag 14 juni rond 16.30 uur bij een woning aan de Zwaluwsedijk een 29-jarige man uit Breda aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. De man is de huurder van een woning aan de Zwaluwsedijk waarin de politie donderdagmiddag vier in werking zijnde hennepkwekerijen aantrof.
De kwekerijen waren gevestigd op de eerste verdieping en de zolder van de woning en bevatten samen ruim 500 hennepplanten. Ook bleek er sprake te zijn van diefstal van stroom. Het energiebedrijf doet hiervan aangifte.
De kwekerijen zijn ontmanteld. De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Steigerdieven aangehouden

OOSTERHOUT / HANK: Dankzij een oplettende burger heeft de politie donderdag 14 juni om 19.00 uur bij een benzinestation aan de A27 ter hoogte van Hank (rijrichting Gorinchem) twee mensen aangehouden op verdenking van diefstal van steigermateriaal.
De getuige had de politie gebeld nadat zij had gezien dat een man en een vrouw steigermateriaal wegnamen vanaf een bouwplaats aan de Kommavlinder in Oosterhout en dit in een bestelbus legde. Het kenteken van de bestelbus wees in de richting van Utrecht, waarna gealarmeerde politiemensen onder andere een onderzoek instelden op de A27. Daar zagen ze de bestelbus rijden en zetten m aan de kant. In de bus vonden ze een hoeveelheid steigermateriaal. De bestuurders van de bus, een 34-jarige vrouw uit Bilthoven en een 36-jarige man uit Utrecht, zijn voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Man aangehouden op verdenking van inbraak

WAALWIJK: Beveiligingsmedewerkers waarschuwden in de nacht van donderdag 14 juni op vrijda9 15 juni rond 00.30 uur de politie, nadat zij hadden gereageerd op een inbraakalarm van een bedrijf aan de Professor Lorentzlaan. Daar bleek een deur opengebroken te zijn. Kort na het afgaan van het inbraakalarm was er een auto weggereden vanaf het terrein van het bedrijf. De beveiligingsmedewerkers stelden een onderzoek in, waarbij één van hen de bewuste auto korte tijd later aantrof op de Professor van t Hoffweg.
De politie stelde vervolgens een onderzoek in, dat leidde naar de bestuurder van de auto, een 27-jarige man uit Genderen. De man is aangehouden op verdenking van (betrokkenheid bij) inbraak. Hij heeft de nacht in de cel doorgebracht en is vrijdag verhoord. Nadat hij een verklaring had afgelegd, is hij weer in vrijheid gesteld.

Jongen aangehouden na verboden wapenbezit

KAATSHEUVEL: Een 13-jarige jongen uit Kaatsheuvel is donderdag 14 juni om 14.45 uur aangehouden op de Turfvaert. De politie was op zoek naar de jongen omdat hij een mes getoond zou hebben of er mee gedreigd zou hebben. Bij controle bleek de jongen inderdaad in het bezit van een wapen dat hij volgens de Wet Wapens en Munitie niet bij zich mag hebben. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt.

Haring doel van winkeldief

WAALWIJK: Een 47-jarige Waalwijker heeft donderdag 14 juni in een supermarkt in de Grotestraat geprobeerd Hollandse Nieuwe te stelen. Helaas voor de haringdief werd hij daarbij betrapt door een medewerker van de winkel. Die hield de hongerige winkeldief in de gaten, omdat hij hem ervan verdacht al eerder een winkeldiefstal te hebben gepleegd. De man is overgedragen aan de politie en meegenomen naar het bureau. Daar legde hij een bekentenis af. Hij is daarna in vrijheid gesteld, maar kreeg wel alvast een dagvaarding mee. Daarop staat de datum vermeld waarop de man voor de rechter moet verschijnen.

Rijbewijs Beginnende Bestuurder ingevorderd na rijden onder invloed

DUSSEN: Surveillerende politiemensen controleerden in de nacht van donderdag 14 juni op vrijdag 15 juni kort na middernacht op de Van der Dussenlaan een automobilist. De man, een 22-jarige inwoner van Dussen, bleek onder invloed van alcohol te zijn en moest mee naar het bureau. Daar bleek uit de ademanalyse dat zijn ademgehalte 370 ug/l was. Het rijbewijs van de man is vervolgens ingevorderd. Ook is tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor beginners ligt de grens bij 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l), voor ervaren bestuurders bij 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.
Doel van de nieuwe regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders omdat juist die groep een grotere kans heeft op een ongeluk.

Gewond na aanrijding

HANK: Een 42-jarige automobilist uit St. Willebrord is donderdag 14 juni rond 14.50 uur betrokken geweest bij een aanrijding. De man was net de A27 afgereden en wilde onderaan de afrit oversteken en de Keizer Napoleonweg oprijden. Hij zag daarbij een 39-jarige fietster uit Hank over het hoofd en reed haar aan. De vrouw kwam ten val en raakte gewond. Ze is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

DONGEN: In de nacht van donderdag 14 juni op vrijdag 15 juni vond rond 00.50 uur in de Eindsestraat een eenzijdig verkeersongeval plaats. Een 24-jarige automobilist uit Tilburg was op de hoek van de Eindsestraat en de Vierbundersweg met zijn auto met grote snelheid in de bocht rechtdoor gereden. Daarbij raakte hij een lantaarnpaal, een verkeersbord en een schakelkast (voor de verkeerssignalering). De man, die geen autogordel droeg, klaagde over pijn in zijn rug en is ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel.

OOSTERHOUT: Op de Pasteurlaan vond vrijdag 15 juni rond 08.15 uur een aanrijding plaats waarbij een automobiliste en een bromfietser betrokken waren.
Een 21-jarige automobiliste uit Oosterhout had een 16-jarige bromfietser uit Oosterhout over het hoofd gezien en aangereden. De bromfietser kwam hierdoor ten val en klaagde over pijn aan een arm en heup. Hij is voor behandeling naar de huisartsenpost gegaan.

Auto weg na woninginbraak

DUSSEN: Bij een woninginbraak in een woning aan de Korn is in de nacht van donderdag 14 juni op vrijdag 15 juni een auto buitgemaakt. Het gaat om een grijze Audi A6, voorzien van het kenteken 49-PP-XS. De inbreker of inbrekers braken een raam open om bij de autosleutels te kunnen. Onduidelijk is nog of de inbreker binnen is geweest of via de ontstane opening de sleutels kon pakken.
De politie stelt een onderzoek in en heeft de auto internationaal als gestolen gesignaleerd.

Preventie
Inbreken om de autosleutels buit te maken, komt steeds vaker voor. Dit komt onder andere doordat moderne autos dusdanig beveiligd zijn dat ze zonder de originele sleutel niet te starten zijn. Het is lastig om in preventieve zin maatregelen te nemen tegen deze vorm van criminaliteit. Belangrijk is in ieder geval dat de autosleutels niet in het zicht liggen en niet op een voor de hand liggende plek liggen. Een inbreker wil namelijk zo kort mogelijk in een woning zijn om de kans op ontdekking zo klein mogelijk te houden.
Kijk voor meer preventietips op www.politiemwb.nl

Auteur: Leonie van Ooijen