Samen Werken Samen Leven: En waar blijven de ouderen ?

15.06.2007 / 15:33 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Anbo, voor 50-plussers

Anbo, voor 50-plussers

Utrecht, 15 juni 2007

Samen Werken Samen Leven: En waar blijven de ouderen?

ANBO voor 50-plussers is teleurgesteld dat het beleidsplan van het Kabinet Balkenende IV geen specifieke aandacht schenkt aan de positie van ouderen in het licht van wonen, openbaar vervoer, betaalbaarheid van de zorg en het armoedebeleid. Om over het gebrek aan plannen en concrete voornemens rondom de overheveling van de TBU (tegemoetkoming bijzondere uitgaven)naar de WMO en het AOW-hiaat maar te zwijgen. Dat laatste is voor ANBO onbegrijpelijk. Tijdens de uitreiking van het rapport met betrekking tot verborgen armoede heeft staatssecretaris Aboutaleb onlangs nog volmondig aangegeven dat er aandacht komt voor de specifieke problemen van ouderen met een AOW-hiaat.

ANBO maakt zich ook zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. In het regeerakkoord wordt gesproken over kostenbesparingen in de zorg die leiden tot lagere premies voor de burgers, maar in het beleidsprogramma is hierover niets terug te vinden. Over solidariteit in de zorg, de plannen om de AWBZ over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet en het verhogen van de zorgtoeslag wordt niets gemeld. Daarnaast twijfelen wij aan de haalbaarheid van 15% meer patiëntgerichte zorg: deze zou moeten vrijkomen door investeringen in ICT zodat er meer handen vrij komen. Maar concrete uitwerking blijft achterwege.

In het beleidsplan zijn wel plannen opgenomen om de efficiëntie en effectiviteit van de Rijksdiensten te verbeteren, met als doel verbetering van de dienstverlening aan de burgers en bedrijfsleven en een kostenreductie. Uiteraard is ANBO verheugd dat de verbetering van dienstverlening aan burgers en bedrijfsleven extra aandacht krijgt. Echter, de kostenreductie wordt deels gerealiseerd door een forse reorganisatie waarbij personeelsvermindering onvermijdelijk is. In het beleidsprogramma wordt gesproken over circa 13.000 functies.

ANBO vreest dat de voorgenomen personele ombuiging vooral de oudere ambtenaar zal treffen. Het laten uitstromen van juist de 50-plussers past onzes inziens niet bij het regeringsbeleid om arbeidsparticipatie van ouderen fors te laten toenemen. Arbeidsparticipatie van ouderen had in het coalitieakkoord nog hoge prioriteit. In de kabinetsplannen is van deze hoge prioriteit weinig over. Het in het beleidsprogramma genoemde percentage van 2% daling als het gaat om uitstroom van 50-plussers vinden wij veel te laag. Daarnaast wil ANBO liever dat het kabinet een stijging van het aantal werkzame 50-plussers realiseert in plaats van een daling in de uitstroom. De Rijksoverheid vervult immers een voorbeeldfunctie voor de private en publieke sector als het gaat om arbeidsparticipatie van ouderen.