Gemeente Maastricht

Resultaten onderzoek gemeenten naar Stichting Zwerfjongeren Limburg bekend

De drie Limburgse centrumgemeenten Maatschappelijke Opvang hebben enige tijd geleden PricewaterhouseCoopers opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de Stichting Zwerfjongeren Limburg. De betrokken gemeenten Venlo, Heerlen en Maastricht hebben nader laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat bij de besteding van de gemeentelijke subsidies zich onregelmatigheden hebben voorgedaan. De gemeente Maastricht verstrekt bijvoorbeeld subsidie aan de Stichting Zwerfjongeren Limburg (SZL) ten behoeve van de exploitatie van het pension voor (zwerf)jongeren Jekerzicht.

PWC concludeert in haar onderzoeksrapport: "Tijdens ons onderzoek en de in dat kader gevoerde gesprekken zijn wij overtuigd geraakt van de op zich goede bedoelingen en de maatschappelijke betrokkenheid van zowel en met name de directie als ook de leden van de raad van Toezicht. Gegeven het karakter en de activiteiten van de Stichting(en) is tot op zekere hoogte nog navolgbaar dat administratieve organisatie en interne controle alsmede weloverwogen bedrijfseconomische afwegingen niet de hoogste prioriteit en interesse genieten.

Voor wat betreft de professionaliteit in de bedrijfsvoering en het afleggen van (ook maatschappelijk gewenste) verantwoording kan in het algemeen een zekere bandbreedte worden onderkend. Naar onze mening wijkt de kwaliteit van besturing en beheersing in het onderhavige geval echter in negatieve zin teveel van een dergelijke bandbreedte af. Wij hebben twijfel of dit binnen de huidige setting structureel op een aanvaardbaar niveau kan worden gebracht.".

De portefeuillehouders van de betrokken gemeenten en het Zorgkantoor hebben de afgelopen tijd een aantal keren overleg gevoerd naar aanleiding van de conclusies van het PwC-rapport. De gemeenten hebben duidelijk vastgesteld welke eisen en verwachtingen zij hebben van de zorgaanbieder op het gebied van de kwaliteit van zorg- en bedrijfsvoering. Gemeenten en Zorgkantoor willen dat ook in de nabije toekomst één en dezelfde zorgaanbieder de opvang van jongeren verzorgt. De continuïteit en de kwaliteit van de zorg aan de jongeren staat hierbij centraal. De opvang van jongeren mag niet in gevaar komen.

De afgelopen maanden is de Stichting Zwerfjongeren Limburg zelf op zoek gegaan naar een fusiepartner. Daardoor zal de continuïteit van de zorg voor de jongeren worden gewaarborgd. Deze beoogde partner, de Koraalgroep, heeft ook al gesprekken gevoerd met de gemeenten en het Zorgkantoor. Vandaag heeft de Koraalgroep besloten om onder verwaarden accoord te gaan met de overname van alle betreffende activiteiten van de Stichting Zwerfjongeren Limburg.

Het College van Maastricht heeft besloten om te bevorderen dat de werkzaamheden van de SZL worden overgenomen door de Koraalgroep onder nader te bespreken voorwaarden.Indien de overname door de Koraalgroep een feit is, wordt de opvang van jongeren in pension Jekerzicht in 2007 gecontinueerd onder het bestuur van de Koraalgroep. De tweede helft van 2007 zal gebruikt worden om afspraken te maken voor 2008 en verder.