Gemeente Leeuwarden

Bijlagen:


* Roronde 1
803KB | FILE

* Rotonde 2
6671KB | FILE

Fietsers en voetgangers voorrang op aantal rotondes

Bron: Gemeente Leeuwarden (15-06-2007) Op een groot aantal rotondes in en rondom de binnenstad en in de woonwijken van Leeuwarden wordt de voorrangssituatie gewijzigd. De overstekende fietser en voetganger krijgt voorrang op het autoverkeer dat de rotonde nadert of verlaat.
Met de wijziging van de voorrangssituatie sluit Leeuwarden aan bij de landelijke trend waarbij het fietsverkeer op rotondes binnen de bebouwde kom voorrang krijgt op het autoverkeer.

Uitzondering
Niet op alle rotondes in Leeuwarden krijgt de fietser voorrang op het autoverkeer. Als de afwikkeling van het autoverkeer prioriteit heeft, bijvoorbeeld op de stadsring en op bedrijventerreinen, blijft de fietser voorrang verlenen aan het autoverkeer. Om verwarring te voorkomen moet het dus bij iedere rotonde duidelijk zijn wat voor gedrag er van de weggebruiker gevraagd wordt.

Wat verandert er?
Om de verandering in voorrangsregels duidelijk te maken aan de weggebruiker, worden verschillende middelen ingezet.Tijdelijk zullen bij die rotondes waarop de voorrang gewijzigd is opvallende waarschuwingsborden geplaatst worden met de tekst: Let op! voorrang gewijzigd.

Op de rotonde zelf wordt de situatie in één oogopslag duidelijk voor de weggebruiker. Daar waar de fietser voorrang heeft op het autoverkeer loopt het fietspad in de rode kleur door over de rijbaan. Daardoor ziet dat eruit als de `doorgaande weg'. De begrenzing van het doorgaande fietspad wordt gemarkeerd met witte vierkante blokken. Daarnaast de gebruikelijke haaientanden voor het verkeer dat voorrang moet verlenen en de daarbij behorende bebording. Voor de voetgangers worden zebrapaden aangelegd waardoor het voor iedere weggebruiker duidelijk is wat van hem wordt verwacht. De tekening in de bijlage laat een impressie zien van een aangepaste rotonde.

Leeuwarden gebruikt speciaal materiaal voor het roodkleuren van de oversteek, voor de witte blokken en zebra markering. Dit nieuwe materiaal is stroef, hetgeen de veiligheid van o.a. motorrijders ten goede komt. Ook bij natte omstandigheden wordt deze "coating" niet glad door zijn open structuur. Een bijkomend voordeel is dat het aanbrengen zeer snel kan gebeuren. De rotonde kan in één dag aangepast worden.

Waar
De nieuwe voorrangsregels voor fietsers en voetgangers gaan gelden op de volgende rotondes:

1. Harlingerstraatweg - Harlingersingel
2. Pier Panderstraat - Harlingersingel
3. Westerplantage

4. Lange Marktstraat - Sophialaan
5. Lange Marktstraat - Oude Veemarkt
6. Tesselschadestraat - Westersingel
7. Noorderweg - Groeneweg

8. Noorderweg - Hoeksterpad

9. Bleeklaan - Groningerstraatweg
10. Leeuwerikplein

11. Spanjaardslaan - Rengerslaan

12. Spanjaardslaan - Leeuwerikstraat
13. Het Hop - Wiardaplantage

14. Foudering - Krommezijl

15. Langesân - Witte Mar

16. Lekummerweg - Canadezenlaan

Wanneer
De 10 eerstgenoemde rotondes worden aangepakt tussen 9 juli en 30 juli. De ombouw vindt bewust plaats in de zomervakantie, om de overlast tot een minimum te beperken. De rotondes aan de Spanjaardslaan worden dit jaar nog nieuw aangelegd. De drie rotondes in Zuiderburen en de rotonde in de Lekkumerweg volgen later dit jaar. De ombouw wordt meegenomen met andere werkzaamheden. Kijk voor meer informatie op www.leeuwarden.nl.