Nederlandse Politiebond


Verslag overleg politiebonden/ BZK op 14 juni

Op 14 mei vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Jan Willem van de Pol en Willem de Klein.

Rechtspositie AOE/DSI
Na maanden getouwtrek over een uniforme rechtspositie voor collega's die werken bij de Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE) en de Dienst Speciale Interventies (DSI) is daarover met de minister een akkoord bereikt. Tot nu toe golden per regio andere afspraken voor medewerkers van de AOE/DSI. In de regeling zijn opgenomen: een maandelijkse toelage van 15 procent op het maximum van het salaris van de medewerker, afkoop van consignatie en onkosten en een onkostenvergoeding voor kleding. Ook zijn er afspraken gemaakt over loopbaanbeleid (in-, door- en uitstroom).

Evaluatie Flexbepalingen
In het BARP (rechtspositie politie) zijn artikelen opgenomen die bedoeld zijn om de mobiliteit binnen de politieorganisatie te bevorderen: zogenaamde flexbepalingen waarin de voorwaarden staan voor tijdelijke werkzaamheden in een ander korps of bij het KLPD. De flexbepalingen lopen van rechtswege af op 1 juli 2007. De NPB is in principe niet tegen flexbepalingen, maar de wijze waarop de terugkeer in de korpsen is geregeld of de mate waarin loopbaanbeleid is vormgegeven is naar de mening van de NPB (en andere bonden) nog steeds volstrekt onder de maat. Tijdens het overleg van 14 juni hebben wij een aantal interessante aspecten van flexwerken en employability doorgenomen, waar we in de toekomst verder over willen doorspreken.

Afgesproken is dat in de tussentijd de flexbepalingen in het BARP nog tot 31 december 2007 (materieel) in de huidige vorm blijven bestaan. In 2008 moet er nieuwe regelgeving zijn waar bonden en minister zich in kunnen vinden. Onder druk van de NPB krijgen collega's die tussen 1 juli 2007 en 31 december 2007 op basis van de flexbepalingen voor een bepaalde tijd tewerkgesteld worden en daarbij worden aangesteld in een hogere schaal, na twee jaar recht op het behoud van die hogere schaal, ook bij terugkeer naar het korps van herkomst. Dit betekent een aanzienlijke verbetering in de positie van collega's die vanaf nu op basis van een flexbepaling hoger worden ingeschaald. (In plaats van 4 jaar vindt een bevordering na 2 jaar plaats).

Diversiteit en benoeming gepensioneerd generaal als bestuursvoorzitter Politieacademie
De NPB heeft nog eens heel duidelijk aangegeven dat de benoeming van een gepenioneerd generaal tot voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie ons verbijsterd heeft. Wij hebben geen goed woord over voor deze benoeming en hebben de minister nog eens expliciet gevraagd hoe deze benoeming nu past in de door ons allen omarmde diversiteitsvoornemens. De - vertegenwoordiger van de minister kwam niet verder dan ons duidelijk te maken hoe het in het proces was gelopen en verweet ons ongepastheid over de wijze waarop wij deze situatie voor het voetlicht hebben gebracht.

De NPB vindt het in- en intriest dat de minister geen inhoudelijk discussie met ons aan wilde gaan. Wat ons betreft is het laaste woord hier ook niet over gezegd, mede gelet ook op de talloze adhesiebetuigingen die wij de laatste dagen hebben ontvangen van politiemensen uit ALLE geledingen van de politieorganisatie!

Gepubliceerd op 15 juni 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.