Waterschap Rivierenland

Helderheid over regels en verordeningen waterschap

Rivierdijken moeten veilig zijn en veilig blijven. En watergangen moeten doorstroming blijven bieden zodat er geen wateroverlast of
-tekort ontstaat. Waterschap Rivierenland bewaakt de veiligheid en de doorstroming met behulp van eigen wettelijke regels en verordeningen die zijn vastgelegd in de Keur en de Legger. Sedert 1 januari heeft het waterschap van beiden een nieuwe versie. Bovendien heeft het waterschap algemene regels opgesteld en beleidsregels voor ontheffing van de Keur, waardoor het verkrijgen van een ontheffing voor activiteiten bij een dijk en watergang in veel gevallen een stuk gemakkelijker is geworden.

Keur
Graven in een dijk is verboden. Net als het dichtgooien van een sloot. En er moet altijd voldoende ruimte blijven voor het uitvoeren van onderhoud. Het zijn maar een paar voor de hand liggende voorbeelden. De Keur regelt wat wel en wat niet mag in de nabijheid van watergangen en dijken. Wie van plan is om hier toch werkzaamheden uit te voeren, moet daarvoor een ontheffing aanvragen.

Legger
Ook hanteert het waterschap een Legger, een kaartsysteem waarin alle afmetingen van waterstaatswerken zoals wateren, dijken en afmetingen en constructies van stuwen, sluizen, gemalen enz. zijn vastgelegd. De Legger bepaalt tevens op wie de Keur van toepassing is en bij wie de onderhoudsplicht voor waterstaatswerken rust.
Door de samenvoeging van de waterschappen en zuiveringsschappen had Waterschap Rivierenland tot vorig jaar nog verschillende, niet uniforme en verouderde Leggers. Omdat dit geen werkbare situatie was, is voor het gehele rivierengebied een nieuwe Legger gemaakt. Bovendien is de Keur geactualiseerd, zodat deze beter inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. De nieuwe beleidsregels van het waterschap maken tenslotte duidelijk hoe het waterschap omgaat met het verlenen van een ontheffing van de Keur.

Nieuwe keurfolder
Om een en ander voor bewoners aan dijken en eigenaren van percelen langs dijken en watergangen duidelijk te maken heeft het waterschap een heldere brochure uitgebracht onder de naam `afspraken over veiligheid en onderhoud dijken en wateren in het rivierengebied'. De brochure is bij het waterschap gratis aan te vragen en ook te downloaden (Acrobat bestand) . Ook op gemeentehuizen in het rivierengebied zijn exemplaren te verkrijgen.