Schade in Hoogeveen veroorzaakt door een zeldzame supercell

15.06.2007 / 14:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Weeronline b.v.

Weeronline b.v.

http://www.weeronline.com/

VELP - De grote schade in Hoogeveen van donderdagavond is veroorzaakt door rukwinden en regen van een supercell, een enorme draaiende onweersbui. Dat is de conclusie van de meteorologen van WeerOnline na analyse van de radar en satellietbeelden. Een animatie van deze supercell is te zien op www.weeronline.tv.

Hans Roozen, meteoroloog bij WeerOnline: 'Een supercell is een bijzondere vorm van een onweersbui die in Nederland maar weinig voorkomt. De meeste tornado's ontstaan bij een supercell. In de V.S. gebeurt dat veelvuldig. Het KNMI onderzoekt nog of er in Hoogeveen donderdagavond sprake was van een windhoos.

Het verschil tussen een supercell en een gewone onweersbui is dat een supercell roteert en een gewone onweersbui niet. Door de draaiende beweging wijkt de supercell af van de gemiddelde stroming in de atmosfeer. Die karakteristieke koers van de Hoogeveense supercell is op de radarbeelden van gisteren goed te zien.

Een supercell ontstaat alleen onder specifieke voorwaarden. De atmosfeer moet sterk onstabiel zijn zodat er gemakkelijk zware onweersbuien kunnen ontstaan. Daarnaast moet er in de onderste paar kilometer van de atmosfeer een groot verschil zijn in windrichting en windsnelheid. Dat heet ook wel windschering.

Donderdagmiddag waren de omstandigheden zodanig dat er supercells konden ontstaan. De atmosfeer was sterk onstabiel en er was een sterke windschering. In het Waddengebied stond aan de grond een vrij krachtige noordoostenwind, op 2 kilometer hoogte stond de wind precies de andere kant op: matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.'

Op www.weeronline.tv staat een de video waarin de radarbeelden van de supercell worden getoond. Hierop is de draaiende onweersbui, die de grote schade veroorzaakte, goed te zien.

Een supercell komt in Nederland maar weinig voor. Er zijn jaren zonder supercells in andere jaren komen ze een paar keer per jaar voor. De omvang en de gevolgen van de supercell van afgelopen donderdag boven Hoogeveen zijn in ieder geval zeldzaam in Nederland.


---

Noot voor de redactie (