Politie Groningen

Weigerachtige veroordeelde riskeert vakantieleed

Assen/Groningen, 15-06-2007 o Veroordeelden die weigeren DNA-materiaal af te staan, kunnen deze zomer tijdens een paspoortcontrole op bijvoorbeeld Schiphol of op één van de andere luchthavens, alsnog worden aangehouden voor de afname van DNA.

Vanaf 1 januari 2005 wordt van personen die in de afgelopen jaren door de rechter zijn veroordeeld voor een geweldsmisdrijf, DNA-materiaal afgenomen. Dit kan een veroordeling zijn variërend van een eenvoudige mishandeling tot moord en doodslag. De unit Forensische Opsporing Techniek (voorheen Technische Recherche) van de Noordelijke Recherche Eenheid, neemt wekelijks DNA af van deze veroordeelden. Tot op heden is in het werkgebied van de Noordelijke Recherche Eenheid (de provincies Drenthe, Friesland en Groningen) al bij 2000 veroordeelden DNA afgenomen. Tijdens een dergelijke afname wordt met een wattenstaafje wangslijm van de binnenzijde van de wangen weggehaald.

De veroordeelde wordt door de Officier van Justitie opgeroepen zich te melden bij de unit Forensische Opsporing Techniek in de regio waarin hij of zij woonachtig zijn. De regios hebben hier speciaal een spreekdag voor ingericht.

Gebleken is dat ongeveer dertig procent van de veroordeelden niet voldoet aan deze oproep. In de aanstaande vakantieperiode kan dit niet verschijnen vervelende gevolgen hebben. De veroordeelden die niet hebben meegewerkt aan de verplichte DNA-afname, worden geregistreerd in het opsporingsregister. Het kan voorkomen dat veroordeelden op Schiphol of op één van de andere luchthavens bij de paspoortcontrole tegen de lamp lopen. Dat betekent dat zij kunnen worden aangehouden ter vaststelling van de identiteit en voor de afname van DNA. Hun vliegtuig zal daar niet op wachten. Ook kunnen zij bij iedere andere politiecontrole worden aangehouden. Deze veroordeelden blijven 'gezocht' totdat hun DNA is afgenomen. De politie raadt iedereen, die de afgelopen tijd niet is verschenen op een dergelijke DNA-afspraak, aan contact op te nemen met de Officier van Justitie die hen heeft opgeroepen. Er zal dan een nieuwe afspraak worden gemaakt. Daarmee kan het nodige vakantieleed worden voorkomen.

Wilt u meer informatie over dit bericht, dan kunt u contact opnemen met de voorlichter van de NRE, Robert-Jan Valkema, via telefoon 06-51611629