Gemeente Hoogeveen

14-6-2007

Gemeente inventariseert schade na zware storm in Hoogeveen

15/06 13.00 uur

Gemeente inventariseert schade na zware storm in Hoogeveen

Op dit moment wordt de schade door de zware storm in de gemeente Hoogeveen geïnventariseerd. Dat gebeurt op last van de verzekeringsmaatschappijen door een salvagedeskundige. De gemeente inventariseert daarnaast de schade aan het openbaar gebied en aan de openbare gebouwen. Zo heeft zwembad De Dolfijn flinke waterschade opgelopen in de kelder. Ook sporthallen zijn beschadigd door het zware weer. De gemeente gaat sportverenigingen benaderen om te melden of trainingen en wedstrijden door kunnen gaan. Zodra het weer het toelaat vliegt een helicopter of vliegtuig over de gemeente om ook vanuit de lucht de schade op te nemen.

Asbest in Blankenslaan-Oost

In de Blankenslaan-Oost, zijn vannacht enkele platen van asbest van het dak van de katholieke kerk gewaaid. De gemeente heeft de gehele straat afgesloten. De plek waar de platen liggen is afgezet met linten. Er is een omleidingsroute aangegeven. Het gedeelte tussen het kruispunt Willemskade/Brinkstraat/ Hoofdstraat en het Blankensplein is wel bereikbaar.

Het asbest is nat, zodat vezels van de platen niet in de lucht kunnen komen. Zolang u niet binnen de afzetting rond de asbestplaten komt, is er geen gevaar. Het sloopbedrijf Bork uit Stuifzand is bezig met het opruimen van de asbestplaten. Bork verwacht vanavond (vrijdag 15 juni) hiermee klaar te zijn.

Stephensonstraat

De asfaltlaag van de Stephensonstraat is onlangs voor werkzaamheden verwijderd. Daardoor blijft er veel water liggen. Het water wordt op dit moment weggepompt.

Omvang schade

De totale omvang van de schade is niet bekend. De gemeente maakt alleen een inventarisatie van de schade in het openbaar gebied: aan het groen, wegen en paden en gemeentelijke gebouwen.

Het telefoonnummer 0528-291911 blijft het centrale informatienummer.

15/06 10.30 uur

Gemeente Hoogeveen werkt met man en macht aan opruimen na zware storm

In Hoogeveen is de rust letterlijk en figuurlijk teruggekeerd. Dat zei burgemeester Willem Urlings vanochtend tijdens een persconferentie in het raadhuis van Hoogeveen. De riolen hebben het water verwerkt, aannemers en gemeentepersoneel zijn bezig met opruimen. Dat zal wellicht weken in beslag nemen. "Het ziet er allemaal buitengewoon triest uit", aldus burgemeester Urlings.

Gisteren raasde vroeg in de avond een zeer zware storm storm over Hoogeveen, Tiendeveen en Nieuweroord. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt. Er zijn twee gewonden gevallen. De storm trok in een brede band vanuit het zuidwesten (over het klaverblad Hoogeveen) naar het noordoosten, richting Tieneveen en Nieuweroord.

Instabiele bomen

Afgelopen nacht zijn alle acute situatie opgelost, aan onveilige situaties wordt vandaag nog gewerkt. Vanochtend waren er geen acute meldingen van schade meer. Toch waarschuwt burgemeester Urlings vooral bij bomen goed op te letten, want instabiele bomen kunnen alsnog een acuut gevaar opleveren. Bel in zo'n geval altijd de gemeente op 0528-291911.

Schadebeeld

De gemeente probeert vandaag een 'grofmazig' schadebeeld te krijgen. "Grote aantallen schitterende bomen zijn omgegaan, bij particulieren is veel schade en ook bedrijven hebben zware storm- en waterschade", aldus burgemeester Urlings. De schade loopt in de miljoenen.

Mensen die problemen of vragen hebben, kunnen bellen met de gemeente op 0528-291911.

Geen windhoos

Het KNMI was vanmorgen met een team in Hoogeveen om een analyse te maken van de storm van gisteren. Monique Somers van het KNMI sprak van een "ongekend zwaar onweerscomplex met een eigen circulatie en verschillende windrichtingen". De wind kwam eerst uit het oosten, draaide bij het passeren van Hoogeveen naar het westen en daarna weer terug naar oost. Dat betekent dat het geen echte windhoos lijkt te zijn geweest. Volgens Somers heeft een windhoos een veel smaller schadespoor van slecht 50 tot 100 meter breed. Volgens het KNMI viel er in korte tijd extreem veel neerslag, ongeveer 50 liter per vierkante meter in een half uur. Het KNMI onderzoekt de storm nog verder.

00.40 uur

Sinds middernacht zijn de grootste problemen opgelost. Het aantal gewonden is bij twee gebleven. De doorgaande wegen zijn vrijgemaakt en de meldingen over gasleidingen zijn verholpen. Er is veel schade, bijvoorbeeld aan drie flats aan het Haagje, de Willemskade en de Meteorenlaan. In Nieuweroord is een huis ingestort. De schade lijkt in de miljoenen te lopen.

De hele nacht blijven hulpdiensten paraat om waar nodig te helpen. Morgenvroeg komen burgemeester Urlings en zijn ondersteuners weer bij elkaar en gaan de gemeentewerkers verder met opruimen.

Om 10.30 uur is er een persconferentie van burgemeester, politie en brandweer, over de stand van zaken.

Mensen met schade aan woning en dergelijke kunnen zich tot de eigen verzekeraar wenden, ook als de schade is veroorzaakt door een boom of een ander gemeentelijk eigendom.

Voor acute noodsituaties kan men bellen met de politie: 0900-8844 / 112. Voor vragen aan de gemeente (anders dan noodsituaties) kan men bellen met (0528) 291911, of info@hoogeveen.nl.

23.15 uur

Noodweer raast in korte tijd over Hoogeveen

Bij het noodweer dat tegen zeven uur over Hoogeveen raasde, zijn in ieder geval twee gewonden gevallen. Een persoon liep licht rugletsel op toen een boom op een auto waaide. Dat gebeurde in Nieuweroord. Een andere persoon is aan de Schutstraat in Hoogeveen van dak of balkon gevallen. De preciese toedracht van de ongevallen is nog onduidelijk.

In korte tijd kwamen bij de meldkamer 120 meldingen binnen van schade, ondergelopen kelders en huizen en omgewaaide bomen binnen.

In korte tijd kwam extreem veel water naar beneden - zo'n 280 mm per uur - en de draaiwinden bereikten snelheden van 11 Beaufort. Het noodweer trok na een kwartier richting het oosten, overigens zonder schade aan te richten.

Incidenteel moeten mensen hun huis verlaten omdat het te zwaar is beschadigd, maar evacuatie op grote schaal of van grote groepen mensen is niet aan de orde.

Er zijn tien brandweereenheden ingezet (in totaal 70 a 80 mensen). Hoogeveen krijgt assistentie van korpsen uit omliggende gemeenten. Verder zijn vijf politieeenheden ingezet en de marechaussee.

Op een aantal plaatsen is de elektriciteit even weggeweest, maar er hebben zich geen langdurige stroomstoringen voorgedaan.

Bijna alle 120 meldingen zijn inmiddels afgewerkt. De situatie stablisiseert zich op dit moment.

Wie nog acute situaties aantreft, wordt verzocht deze te melden bij de bekende politienummers: 0900-8844 of 112.

22.20 uur

Burgemeenster Urlings geeft om 22.30 uur een persconferentie in het gemeentehuis van Hoogeveen.

22.00 uur

Als gevolg van het noodweer zijn twee mensen gewond geraakt, waarschijnlijk licht. Het is niet duidelijk waar deze mensen gewond zijn geraakt, evenals de aard van hun verwondingen.

21.10 uur

Van persoonlijke ongevallen is nog niets bekend. Wel zijn er geruchten. Er is veel schade aan woningen. Een salvageteam is present om de schades op te nemen i.v.m. de verzekering. De gemeente en hulpdiensten richten de aandacht vooralsnog op het vrijmaken van de doorgaande wegen en op meldingen van schade aan gasleidingen.

Er zijn meer buien op komst. Zie de site van het knmi.

20.00 uur

Over de kern van Hoogeveen en Tiendeveen hebben rond 19.00 uur vanavond zeer zware buien getrokken. De brandweer en de politie zijn bezig de overlast te bestrijden. Er is veel water gevallen en er liggen bomen op de wegen.