Gemeente Vlieland

herstel steile geulwand Vlieland volgende week van start

Volgende week begint de aannemer met het herstel van de steile geulwand direct ten zuiden van Vlieland.

Vorige maand concludeerde Rijkswaterstaat dat er direct moest worden ingegrepen, omdat er een kans is op een grondverschuiving van het wad bij het dorp Oost-Vlieland. Voor de bouwvak wordt dat deel van de geul aangepakt dat het dichtst bij het eiland ligt. Na de bouwvak volgt de rest. Het herstel moet in ieder geval voor de start van het stormseizoen in oktober klaar zijn. Het werk wordt uitgevoerd door fa. Krul/MNO Vervat. De totale kosten van de opdracht bedragen zo'n EUR 5 miljoen.
Er is momenteel een kleine kans op een grondverschuiving omdat er een diepe geul met steile wanden vlakbij het eiland ligt, terwijl er ook sprake is van een deels onstabiele ondergrond. Door die steile wand af te vlakken is het gevaar voor een verschuiving voorbij. Daarom brengt de aannemer de komende tijd 150.000 ton staalslakken aan over een totale lengte van 530 meter. De geul kan dan bovendien niet verder oprukken richting eiland.
Bij de werkzaamheden worden kraanschepen, vrachtschepen en een peilschip ingezet. Komende maandag (18 juni) start de aanvoer van de staalslakken en vanaf volgende woensdag (20 juni) start het aanbrengen van de staalslakken. Rijkswaterstaat en de aannemer doen er alles aan om de (geluids)overlast voor de omgeving te beperken. Daarom wordt er alleen overdag gewerkt (12 uur op en 12 uur af). Alleen als blijkt dat de productie niet gehaald wordt, moet er mogelijk dag en nacht gewerkt worden. Vooral slecht weer met harde wind en hoge golven kan zorgen voor vertraging.
In overleg met de aannemer is gekozen voor het gebruik van staalslakken. Dit materiaal heeft als groot voordeel dat er minder van gebruikt hoeft te worden om eenzelfde effect te bereiken als b.v. de combinatie zand en stortsteen. Staalslakken hebben namelijk een hoge dichtheid. De sterke stroming in de geul maakt het toepassen van zand in combinatie met stortsteen minder effectief door uitspoeling, terwijl er grotere hoeveelheden nodig zijn. Eerder opgedane ervaringen bij de Pollendam bij Harlingen geven aan dat het toepassen van staalslakken duurzamer is. Staalslakken zijn beter voor het milieu dan zand en stortsteen, omdat kleinere hoeveelheden nodig zijn. Bovendien zijn staalslakken reststoffen, er hoeft dus geen gebruik te worden gemaakt van primaire bouwstoffen zoals zand en stortsteen.