Klanten prostituees strafbaar stellen. Slachtoffers de dupe

15.06.2007 / 12:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Humanitas

Humanitas

Klanten van prostituees die gedwongen werken strafbaar stellen is onwenselijk. Dit vinden Bonded Labour in Nederland en Stichting tegen Vrouwenhandel.

Binnen de politiek wil men kijken of deze strafbaarstelling mogelijk is. Dit staat in het door de regering gepresenteerde beleidsprogramma. Bovenstaande niet-gouvernementele organisaties (NGO's) die de belangen van slachtoffers van mensenhandel behartigen, keren zich tegen dit plan. In theorie zien de NGO's geen bezwaren; in de praktische uitvoering ervan wel. In de huidige juridische situatie is de klant ook al strafbaar indien hij/zij willens en wetens gebruik maakt van een prostituee die gedwongen wordt. Het lijkt te gaan om symboolwetgeving. Maar de vraag rijst: wat voegt het nieuwe plan toe?

De uitvoering van het plan kan ongewenste effecten hebben:

o Ten eerste is het aannemelijk dat de klant die misstanden en dwang signaleert dit niet meer durft te melden bij de politie uit angst voor vervolging. o Ten tweede kan het beeld van slachtoffers van mensenhandel negatief worden beïnvloed. Het idee kan postvatten dat alle prostituees worden uitgebuit. Het cruciale verschil tussen prostitutie als arbeid (sekswerk) en mensenhandel lijkt te vervagen.
o Ten derde is het aannemelijk dat de prostitutiebranche nog onzichtbaarder wordt. De vraag naar seks blijft bestaan en de handel in mensen ook. De excessen nemen toe.

Het gevolg is dat de positie van slachtoffers van mensenhandel verder wordt gemarginaliseerd. Om deze reden pleiten Bonded Labour in Nederland en Stichting Tegen Vrouwenhandel voor de voortzetting van de bewustwordingscampagne, Meld Misdaad Anoniem, gericht op klanten van de prostituees. Een mentaliteitsverandering lijkt vooralsnog een meer passende oplossing dan strafbaarstelling.