Gemeente Zijpe


2007-06-12 Verslag informatiebijeenkomst Noors Gas project op 24 mei 2007

Op 24 mei jongstleden vond er in Callantsoog een openbare informatiebijeenkomst plaats over de voortgang van het Noors gas project. Deze bijeenkomst markeerde tevens de start van de inspraakronde voor de Milieu Effect Rapportage (MER). Tijdens deze avond zijn de volgende zaken besproken:

Status project Noors gas

Nederland is nog steeds één van de drie mogelijke aanlandingspunten voor Noors Gas. Gasunie is voornemens om in Anna Paulowna ontvangstinstallaties te bouwen en daarom zijn de afgelopen tijd regelmatig openbare bijeenkomsten gehouden voor omwonenden en hebben gesprekken plaatsgevonden met het buurtcomité. In overleg met omwonenden is het aantal alternatieve locaties voor de ontvangstinstallaties uitgebreid. Daarnaast wordt er gekeken naar de effecten die de mogelijke bouw kan hebben op het milieu (MER).

Schadeafwikkeling

Gasunie treedt momenteel op namens Statoil/Gassco. Deze coöperatie steunt de wettelijke normen met betrekking tot de planschadevergoeding. Desgevraagd wordt aangegeven dat het in het BBL traject gehanteerde systeem voor schadeafwikkeling zal worden besproken met Statoil/Gassco wanneer hiermee uitgebreidere ervaring is opgedaan.

Milieueffectrapportage

Het doel van de milieueffectrapportage (MER) is het meenemen van de milieubelangen (abiotisch, biotisch en leefomgeving) in de besluitvorming over locaties. De MER neemt de huidige situatie en autonome ontwikkeling als uitgangspunt en beschrijft vervolgens de effecten van de voorgenomen activiteiten op het milieu. Bureau Energieprojecten coördineert de MER procedure.

Landbouweffectrapportage

Er wordt geen aparte landbouweffectrapportage (LER) gemaakt. In de MER zal wel een landbouwparagraaf worden opgenomen waarin de landbouweffecten op eenzelfde manier als in een LER zullen worden beschreven.

Natura 2000

In de MER zal eveneens de beoordeling worden opgenomen met betrekking tot het doorkruisen van pijpleidingen door Natura 2000 gebieden. Er moet worden aangetoond dat de ingreep geen negatieve effecten heeft op het gebied en de instandhouding daarvan. Het ontwerp en aanleg van de leiding speelt daarbij een belangrijke rol en daar is reeds veel ervaring mee opgebouwd.

Voortgang en vragen

Zodra de besluitvorming over de locaties van de gasontvangstinstallatie rond is, wordt er een nieuwe openbare bijeenkomst georganiseerd. De startnotie MER ligt t/m 6 juni ter inzage en op 8 juni zal de werkgroep MER een locatiebezoek brengen. Voor vragen over de MER kan contact worden opgenomen met Witteveen en Bos of Gasunie.