Gemeente Rotterdam

Op verzoek van raadslid M.G.T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) en naar aanleiding van vragen van de heer E.P. van Heemst (PvdA) heeft de raad een spoeddebat gehouden over ongeregeldheden in het centrum van Rotterdam. Leefbaar Rotterdam verzocht de burgemeester een extern onderzoek te starten naar de crisisbeheersing van de ongeregeldheden. De motie kreeg geen steun van de andere fracties.

In memoriam

De raad heeft een in memoriam gehouden ter nagedachtenis aan mevrouw G. Vellekoop-Kuivenhoven, oud raadslid van de gemeenteraad van Rotterdam.

Personalia

De heer C.J. de Gruiter is geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad namens de VVD. Hiermee is de vacature ingevuld die is ontstaan ten gevolge van de benoeming van de heer S. Hulman als burgemeester in Den Helder.

De heer de Gruiter wordt voorzitter van de commissie voor Economie, Haven, Sociale zaken, Milieu en Vervoer en lid van de commissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport.

Spoeddebat over ongeregeldheden in het centrum

Op verzoek van raadslid M.G.T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) en naar aanleiding van vragen van de heer E.P. van Heemst (PvdA) heeft de raad een spoeddebat gehouden over ongeregeldheden in het centrum van Rotterdam.

In de nacht van zaterdag 9 juni op zondag 10 juni zorgde een groep relschoppers voor vernielingen en vechtpartijen. De heer van Heemst wilde weten welke maatregelen de burgemeester heeft genomen om de daders te achterhalen en hoe dit soort wantoestanden in de toekomst worden voorkomen. Volgens de PvdA en het CDA zou alle schade op de daders moeten worden verhaald. Leefbaar Rotterdam voerde aan dat in de raad wel vaker over ernstige ongeregeldheden is gesproken maar dat de impact van dit incident groot is. Raadslid Pastors had felle kritiek en stelde vast dat de politie onvoldoende adequaat en niet tijdig heeft opgetreden. Veel mensen zijn de dupe geworden van de ongeregeldheden. Leefbaar Rotterdam verzocht de burgemeester een extern onderzoek te starten naar de crisisbeheersing van de ongeregeldheden. De motie kreeg geen steun van de andere fracties.

De ChristenUnie-SGP stelde vast dat de betreffende locatie Strand aan de Maas in eerste instantie niet bedoeld is voor grote evenementen en vroeg om uitleg. Het CDA betreurde het feit dat het feest is uitgelopen op een chaos. De camerabeelden van het cameratoezicht moeten meer verdachten opleveren, verwachtte de fractie.

Evenementenvergunning en politieoptreden

Burgemeester Opstelten legde uit wanneer een evenementenvergunning moet worden aangevraagd. In een vergunning staat bijvoorbeeld welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.

De organisatie van het feest waar de incidenten plaatsvonden had wel een doorlopende vergunning maar geen aparte evenementenvergunning aangevraagd. Dat leek, gezien het te verwachten aantal bezoekers, niet nodig. Achteraf bezien had wel een aparte vergunning moeten worden aangevraagd. Er is een inschattingsfout gemaakt, beaamde burgemeester Opstelten. In het raadsdebat gaf de burgemeester verder gedetailleerd inzicht in het politieoptreden. Volgens hem is adequaat gehandeld. De beschikbare camerabeelden worden geanalyseerd, er zijn getuigen opgeroepen om zich te melden bij de politie en er is een buurtonderzoek ingesteld. Met de exploitant van het feest wordt overlegd over maatregelen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Verkennend onderzoek biogasproductiecentrale

De gemeenteraad heeft het college gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor een biogasproductiecentrale in Rotterdam. Dit is de uitkomst van een raadsbrede motie. De raad debatteerde over dit onderwerp op verzoek van GroenLinks en naar aanleiding van een reis van de raadscommissie. Vorige week bezocht de commissie voor Economie, Sociale zaken, Milieu, Haven en Vervoer o.a. de gemeente Göteborg. Daar zijn vergaande plannen voor een biocentrale die gebruik maakt van de techniek om gas te winnen die vrijkomt bij waterzuivering.

Alle partijen in de raad waren enthousiast over de mogelijkheden van biogaswinning. Wethouder Harbers was verheugd met het directe resultaat van de commissiereis. Hij beschouwde de motie als een goede ondersteuning van zijn milieubeleid.

Tweeminutendebat over huisvesting werknemers MOE-landen

Op verzoek van de SP discussieerde de raad over de huisvesting van werknemers uit Midden-Oost-Europa (MOE) landen in Rotterdam. De fractie motiveerde waarom werkgevers, de gemeente Rotterdam en corporaties een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om arbeidsmigranten passend te huisvesten.

Het college werd opgedragen een nadere visie op te stellen voor de huisvesting van werknemers uit MOE-landen. Deze motie kreeg alleen steun van de SP, Leefbaar Rotterdam, D66 en de ChristenUnie-SGP en werd verworpen.

Wethouder Karakus herinnerde de raad aan het debat in de raadscommissie over het plan van aanpak voor de huisvesting. Naar aanleiding van zorgen die toen werden geuit heeft de wethouder een brief aan de raad opgesteld. Het plan van aanpak gaat in op het voorkomen van overlast, verminderen van de druk op een wijk en de samenwerking met relevante partijen.

Diverse moties afgedaan

De gemeenteraad heeft diverse moties over uiteenlopende onderwerpen afgedaan.

Motie-Moti/Van Tijn/Bonte over gratis openbaar vervoer voor ouderen. De partijen PvdA, VVD en Groenlinks pleitten voor een proef met gratis openbaar vervoer voor 65+ers in de daluren. De gemeente start het experiment op 1 juli aanstaande. Doel is het gebruik van OV, de OV-chipkaart en deelname van ouderen aan activiteiten in de stad te bevorderen. Het college beloofde in het collegeprogramma om de proef met OV te bespreken met de minister. Het ministerie voor Verkeer en Waterstaat besloot onlangs om vier experimenten, waaronder Rotterdam, te subsidiëren. De afdoening van de motie zorgde in de raad wel voor kritische betogen van vrijwel alle fracties over bijvoorbeeld het sociaal isolement van ouderen, de kosten van het experiment en de proefperiode van vier maanden.

Motie-Yildirim over de uitbreiding van de regeling voor startersleningen. Deze motie van het CDA werd bij de behandeling van de begroting voor 2007 met een grote meerderheid aangenomen. Ook het college vindt het belangrijk dat Rotterdammers die aan het begin staan van hun loopbaan de mogelijkheid moeten krijgen een goede woning te kopen en besloot de starterslening uit te breiden. De Verordening Startersleningen heeft de raad ingetrokken. De SP en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden tegen afdoening van de motie.

Motie-Çelik e.a. naar aanleiding van verzelfstandiging van het bestuur van het openbaar onderwijs. Bij de afdoening van de motie is de raad geïnformeerd over het tweede ijkmoment na het principebesluit voor de verzelfstandiging van het bestuur van het Openbaar Onderwijs Rotterdam/dienst Openbaar Onderwijs (BOOR/dOO). De Bestuurs-commissie BOOR is tijdelijk herbenoemd tot de verzelfstandiging. Motie-Çelik e.a. werd bij de bespreking van het eerste ijkmoment op 15 februari 2007 aangenomen. Het bestuur van het openbaar onderwijs zou o.a. moeten rapporteren over de identiteit van het openbaar onderwijs.

Meerderheid raad eens met college over Rotterdam Airport

Vrijwel de gehele gemeenteraad is het eens met het college dat het uitspreken van een voorkeur over het gebruik van Rotterdam Airport nog niet mogelijk is. Het milieu-effectrapport (MER) bevat volgens het college nog onvoldoende informatie. De minister van Verkeer en Waterstaat verzocht de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland om een schriftelijke reactie op het voorontwerp aanwijzing Rotterdam Airport. Onderdeel van de aanwijzing is het milieu-effectrapport. Na een afweging van verschillende belangen stelde de minister voor het voorkeursalternatief 3, een zakenluchthaven inclusief het accommoderen van overheidsvluchten, in procedure te brengen als voorontwerp aanwijzing.

Binnen de afgesproken grenzen

De raad nam een amendement van GroenLinks aan. De partij vroeg aandacht voor het terugdringen van de geluidshinder en wees samen met D66 voorkeursalternatief 3 af. Ook het nachtvluchtverkeer van overheidswege kreeg geen steun van D66. De VVD wil het maximale uit Rotterdam Airport halen; het gaat om de hoeveelheid geluid en niet om de hoeveelheid vliegtuigen. De fractie riep de wethouder op bij de regering aan te dringen op beperking van onnodige vliegbewegingen. De ChristenUnie-SGP vindt dat de vluchten wel binnen de geluidscontouren moeten blijven. De fractievoorzitter wees de plannen voor een tweede luchthaven voor helikoptervluchten van de hand.

Voor Leefbaar Rotterdam is Rotterdam Airport van groot belang voor o.a. de werkgelegenheid en de economie. Het moet de ruimte krijgen om te groeien waarbij wel voldoende milieumaatregelen worden genomen. Hoewel Leefbaar Rotterdam geen voorstander is van nachtvluchten sluit ze deze niet uit. De PvdA wilde zich nog niet uitlaten over een voorkeursvariant. De fractie is niet tegen groei van de luchthaven maar vindt wel dat deze binnen de afgesproken grenzen moet plaatsvinden. De kritiek van andere fracties op het aantal nachtvluchten verbaasde de partij. Ook het CDA vindt Rotterdam Airport belangrijk voor de stad en voor de vestiging van bedrijven. Regeringsvluchten hoeven volgens het CDA geen belemmering te zijn.

Gemeenteraad reageert op collegevisie creatieve economie

De verschillende fracties in de raad hebben een reactie gegeven op de visie van het college en het uitvoeringsprogramma Creatieve Economie. De visie richt zich op de creatieve industrie in Rotterdam, zoals de design, architectuur, en media.

Met het programma Creatieve Economie moet het aantal arbeidsplaatsen binnen de creatieve sector stijgen van 10.000 naar 12.000 banen. Het aanwezige creatief potentieel van Rotterdam moet zichtbaar worden en het zal nieuwe kruisbestuivingen moeten opleveren.

Meer kansen voor talentvolle en ondernemende afgestudeerden

De raad nam een motie van D66 aan; alleen Leefbaar Rotterdam was tegen. In de motie wordt gepleit voor meer kansen om talentvolle en ondernemende afgestudeerden hun eerste ervaring in Rotterdam op te laten doen.

Een andere motie van D66 voor instrumenten waarmee netwerken binnen de creatieve industrie worden gestimuleerd, haalde het niet. Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, de ChristenUnie-SGP en de SP stemden tegen.

Leefbaar Rotterdam is voorstander voor verdere ontwikkeling van de creatieve economie maar betreurde dat de doelstellingen in de visie niet scherp genoeg zijn.

Een pleidooi van de partij om bij de vaststelling van de doelstelling uit te gaan van een jaarlijkse groei van 10% voor de werkgelegenheid, werd ook verworpen. Alleen D66 steunde deze motie van Leefbaar Rotterdam.

De SP stelde dat industriële ontwerpbureaus e.d. niet tot de doelgroep van het beleid behoren. Het gaat om het stimuleren van bedrijven die starten en die bijvoorbeeld creatief actief zijn én een meerwaarde hebben voor de stad. GroenLinks is van mening dat het beleid ambitieuzer kan en pleitte voor een actief marketingbeleid over de creatieve economie. De creatieve sector werd ook door de VVD van harte ondersteund. Wel wees de fractie op de natuurlijke marktwerking die ook in deze sector aan de orde is. Het gaat er om dat de overheid de belemmeringen zoveel mogelijk wegneemt. De ChristenUnie-SGP waarschuwde ervoor dat de overheid de creatieve sector niet moet voorschrijven wat ze wel en niet moet doen. De overheid zou wel de nodige ondersteuning moeten geven.

Volgens het CDA heeft Rotterdam het maar laat ze het onvoldoende zien. Er moet meer promotie komen van Rotterdamse producten. Het CDA riep het college op scherp te zijn op een toegankelijke dienstverlening van de gemeente.

De PvdA pleitte voor ondersteuning door de gemeente bij de fysieke uitbreiding van bedrijven. Daar zit volgens de fractie de groei in voor de werkgelegenheid. De visie van het college spreekt ambitie uit, aldus de PvdA.

En verder heeft de raad

· met uitzondering van Leefbaar Rotterdam ingestemd met het voorstel om een algemeen bijzondere basisschool in de deelgemeente Charlois op te nemen in het Plan van scholen;

· de richtlijnen voor de milieu-effectrapportage (MER) voor de capaciteitsverhoging van de Doenkade/reconstructie knooppunt A13-N209 vastgesteld;

· de halfjaarlijkse rapportage van de afdoening van moties behandeld;

· een aantal agendapunten, zoals de visie voetbal vitaal, het burgerjaarverslag, het verslag van de gemeentelijke ombudsman en de beleidsregel Participatie en Burgerschap, doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering op 5 juli aanstaande.

Bron: Griffie, 15-06-2007