Gemeente Dongen


De heer K. de Geus benoemd tot ereburger

Op donderdag 14 juni werd, in een bijzondere raadsvergadering, de heer Karel de Geus (1948) tot Ereburger van de Gemeente Dongen benoemd. De benoeming vindt mede plaats in het licht van het 25-jarig raadsjubileum van de heer De Geus. Het Ereburgerschap van de gemeente Dongen wordt verleend als blijk van grote waardering voor zijn inzet voor de lokale politiek en de samenleving in het algemeen en die van s Gravenmoer in het bijzonder.

De heer De Geus werd bij de verkiezingen van 2 juni 1982 als raadslid voor het CDA gekozen in de gemeente s Gravenmoer. Sinds die periode is de heer De Geus onafgebroken lid geweest van de gemeenteraad. Eerst van de gemeente s Gravenmoer en na de gemeentelijke herindeling in 1997 voor de gemeente Dongen.
De heer De Geus is naast raadslid ook wethouder van de gemeente s Gravenmoer geweest. Van 1986 tot 1990 en van 1994 tot en met 1996 vervulde hij deze functie. Momenteel is hij nog steeds voorzitter van diverse raadscommissies. Daarnaast is hij plaatsvervangend raadsvoorzitter.

Bestuursfuncties
Naast zijn politieke werkzaamheden is en was hij actief betrokken bij het verenigingsleven in voornamelijk s Gravenmoer. Zo heeft hij lange tijd bestuursfuncties vervuld voor muziekvereniging Crescendo en van basisschool De Wegwijzer. Op dit moment is hij onder meer nog steeds actief binnen de besturen van de vissersvereniging Visserslust als voorzitter, als voorzitter van de Federatie Hengelsportverenigingen De Dongestroom en in de ondernemingsvereniging s Gravo.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
In 2000 werd de heer De Geus benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij vierde in dat jaar zijn 25-jarig jubileum als voorzitter van de Vissersvereniging Visserslust s Gravenmoer.

Ereburgerschap
Het Ereburgerschap van de gemeente Dongen wordt verleend bij een bijzondere gelegenheid als blijk van grote waardering, genegenheid en dankbaarheid jegens hen, die zich ten opzichte van de gemeente of de Dongense gemeenschap op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt. Als bewijs van deze verleende onderscheiding wordt aan de begiftigde een oorkonde alsmede een draagmedaille in goud, in een bijzondere raadsvergadering uitgereikt. Aan het ereburgerschap zijn geen bijzondere verplichtingen verbonden.
Het is de vijfde maal dat het Ereburgerschap wordt verleend. De eerste keer was in 1976 (de heer A. W. Kooijman ). Vervolgens ontvingen de heren Th. P.A. Leijten (1986 ), Mr. J.J.M. Dosker (1996) en W.L. du Fossé (1999) het ereburgerschap.

Laatst gewijzigd: 14-6-2007