Technologie Stichting STW

Veiliger scheepvaart en infra door voorspellen gedrag zandgolven

vrijdag 15 juni 2007

Door een wisselwerking tussen stroming en zand worden in de zee patronen gevormd, zoals zandribbels, die vaak aan het strand te zien zijn. Zandgolven zijn een slag groter, maar kleiner dan de bekende zandbanken. Zandgolven zijn veranderlijk en bepalen voor een groot deel de vorm van de zeebodem van de zuidelijke Noordzee. De scheepvaart en ontwerpers van offshore infrastructuur hebben er belang bij te weten hoe zandgolven zich gedragen. Onderzoeker Joris van den Berg (UTwente) maakte in een door STW gefinancierd project een computermodel waarmee de beweging van zandgolven voorspeld kan worden.

Zandgolven ontstaan in los zand op de bodem van ondiepe zeeën. Door de getijstroming wordt dit losse zand verplaatst en hierdoor ontstaan soms golfpatronen. Deze patronen verstoren de getijstroming, waardoor nog meer zand de helling op wordt gestuwd. Uiteindelijk kunnen zandgolven zo'n 5 tot 8 meter hoog worden. Daarnaast verplaatsen de golven zich. Voor de veiligheid van de scheepvaart en het ontwerp van offshore infrastructuur (pijpleidingen, kabels en platforms) is het daarom van groot belang om de groei en beweging van deze golven te kunnen voorspellen.

De wiskundige vergelijkingen die het gedrag van zandgolven beschrijven zijn al langer bekend. Het hebben van geschikte vergelijkingen is echter niet genoeg om het gedrag te kunnen voorspellen, ze moeten ook betrouwbaar zijn op te lossen. Tot dusver waren er nog geen goed bruikbare manieren om deze vergelijkingen op te lossen, met name voor grotere zandgolven.

Als eerste stap heeft Joris van den Berg een sterke vereenvoudiging van de vergelijkingen gemaakt. Het vinden van oplossingen en daarmee het voorspellen van het zandgolfgedrag wordt hiermee veel eenvoudiger. Dit resulteerde in een gereedschap waarmee snel het effect van ingrepen als baggeren voorspeld kan worden. Zo is het model bijvoorbeeld met succes toegepast door Romke Bijker van ACRB voor het bepalen van het herstel van zandgolven nadat er een gleuf doorheen was gebaggerd voor de nieuwe hoogspanningskabel van Nederland naar Engeland. Daarnaast heeft van den Berg efficiënte rekentechnieken ontwikkeld om de oorspronkelijke vergelijkingen op te kunnen lossen. Uiteindelijk resulteerde dit in een rekenmodel waarmee in de toekomst wellicht zelfs de wisselwerking tussen zandgolven en zandbanken onderzocht kan worden.

Op dit moment wordt het rekenmodel verder gebruikt door Andries Paarlberg om rivierduinen te voorspellen en door Fenneke van der Meer om de vergelijkingen die het gedrag van zandgolven beschrijven verder te verbeteren. Beide zijn werkzaam bij de afdeling Waterbeheer van de Universiteit Twente.

Promotie: 29 juni 2007, Twente Universiteit, EWI, Vakgr. Numerical Analysis and Computational Mechanics, Enschede

Meer informatie bij: * ir. J. v.d. Berg joris.v.d.berg@gmail.com * of bij de begeleider r.m.j.vandamme@math.utwente.nl