AutoRai

Designer van Mazda ontwerpt exclusieve chronograaf

(6/15/2007)
In samenwerking met de Duitse fabrikant van tophorloges, Sinn Spezialuhren in Frankfurt, brengt Mazda een exclusieve chronograaf op de markt. In dit bijzondere horloge zijn designelementen verwerkt van verschillende Mazdaâs, waaronder de Mazda MX-5 en de jongste concept car, de Mazda Hakaze.

Het idee om een zogenaamde âpremium watchâ te ontwerpen waarin het sensuele karakter van het design van de autoâs van Mazda tot uitdrukking komt, werd geboren tijdens een Mazda evenement op het circuit van Hockenheim in Duitsland. Hasip Girgin, assistent hoofdontwerper bij het Europese R & D Centre van Mazda, Arno Gabel, vice-president Operations van Sinn Spezialuhren en Herbert Kunde, manager Retail Marketing bij Mazda Motors Duitsland, gingen er meteen mee aan de slag en 15 maanden later was hun idee gerealiseerd.

Hasip Girgin, ontwerper van de nieuwe Mazda Design Chronograph, ontwierp voor het eerst een horloge. âHet was een uitdaging,â geeft hij toe, âwant ik wilde dat de vormgeving van het horloge mensen direct zou aanspreken. Ik heb er meer dan een jaar aan gewerkt om een horloge te ontwerpen dat dezelfde sensualiteit uitstraalt als onze auto's.â

Om dit te bereiken gebruikte hij een afgeronde rechthoekige vorm, die terugkomt in de luchtinlaten, achterlichten en portiergrepen van de Mazda MX-5, als uitgangspunt. Tijdloos en sensueel komt deze vorm terug in de kast van de chronograaf, de wijzers, de drie kronen, in de vormen op de wijzerplaat en zelfs in de exclusieve geschenkverpakking waarin het horloge geleverd wordt.

âIk geloof dat we de optimale harmonie gevonden hebben tussen een geometrische vorm en de strakke, zachte welvingen die typerend zijn voor de vorm van dit ontwerp ,â zegt Girgin. âDe combinatie van platte vlakken, welvingen, materiaal en gewicht maken het horloge zo sensueel.â

Ook het bandje van de chronograaf met de unieke vlindergesp is een verwijzing naar het design van een Mazda. Het bandje is gemaakt van siliconenrubber en heeft hetzelfde bandenprofiel als dat van de Mazda Hakaze, de jongste Nagare designstudie, ontworpen door het Europese designteam van Mazda, die werd onthuld op de Autosalon van Genève in maart dit jaar.

Hasip Girgin heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van een aantal productieautoâs en concept cars in de afgelopen 12 jaar. Girgin is het meest bekend om zijn ontwerpvoorstellen voor de Mazda3. Maar zijn artistieke talent gaat verder dan het ontwerpen van autoâs. Hij is een getalenteerd schilder, die in Duitsland heeft geëxposeerd en lezingen houdt over design aan de unversiteit van Pforzheim.

Mazda en Sinn Spezialuhren in Frankfurt hebben al eerder samengewerkt bij de productie van een serie limited edition horloges: het MX-5 NC model en de Sinn 303 RX-8. Waar het bij de eerste projecten nog ging om aangepaste versies van originele Sinn modellen werd deze nieuwe chronograaf volledig ontworpen door en voor Mazda. Het laat zien waar beide bedrijven het beste in zijn: horlogetechniek en vakmanschap van Mazda Design en Sinn Spezialuhren.

De Mazda Design Chronograph wordt vervaardigd in een strikt gelimiteerde oplage. Hij zal vanaf midden augustus bij de Europese Mazda dealers verkrijgbaar zijn. Het horloge zal ongeveer ⬠1.490,- gaan kosten.