CGB pleit voor dialoog over christelijke school en homo-docent

15.06.2007 / 11:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Commissie gelijke behandeling

Commissie gelijke behandeling

http://www.cgb.nl

Een christelijke school voor voortgezet onderwijs heeft verboden onderscheid gemaakt door publieke uitlatingen die duiden op uitsluiting van homo's voor de functie van docent. Dat oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in een zaak aanhangig gemaakt door het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA).

De school heeft onder meer in een krant verklaard dat homoseksualiteit niet strookt met de uitgangspunten van de school en dat bij haar geen openlijk homoseksuele leerkrachten te vinden zullen zijn. De school bevestigt deze uitspraak en betreurt deze, maar geeft aan dat haar formele beleid niet gericht is op het weren van homo's. De CGB stelt dat de school door de gedane uitlatingen echter toch onderscheid op grond van seksuele gerichtheid maakt in haar personeelsbeleid.

In de behandeling van deze zaak heeft de school aangegeven zich niet aan de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) te willen onttrekken. De CGB doet de aanbeveling expliciet beleid te formuleren om in concrete situaties verboden onderscheid te voorkómen. Alex Geert Castermans, voorzitter van de CGB, zegt hierover: 'Partijen hebben nagelaten elkaar te spreken over de vraag hoe de christelijke identiteit van de school en homoseksuele gerichtheid van een docent wél samen zouden kunnen gaan. Door er bij voorbaat vanuit te gaan dat dat niet zou kunnen, gooi je de deur te snel dicht.'

De samenvatting en het volledige oordeel (2007-100) zijn op www.cgb.nl te lezen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Commissie Gelijke Behandeling (CGB), Marcel Scholten, perswoordvoerder, via 030 888 38 88 of 06 481 300 42.