Persberichten Eemland zuid, 11.15 uur

Utrecht, 15-06-2007

Bromfietscontrole

AMERSFOORT De politie heeft donderdag 14 juni tussen 14.00 en 21.00 uur een bromfietscontrole gehouden op de Leusderweg en de Asch van Wijckstraat.

48 Bestuurders werden naar de controleplaats gebracht en gecontroleerd. Dit leidde tot 29 bekeuringen voor overschrijding van maximumsnelheid, niet kunnen tonen van
bromfietscertificaat/kentenbewijs, geen kenteken, geen helm, ondeugdelijke remmen of gladde band. In drie gevallen werd de uitlaatinrichting gedemonteerd.

Babbeltruc

AMERSFOORT De politie waarschuwt voor drie vrouwen die met een babbeltruc proberen binnen te komen bij veelal oudere bewoners en, eenmaal binnen in de woning, diefstallen plegen.

Het laatste feit vond dinsdag 12 juni plaats op de Carmenstraat toen rond 11.15 uur drie vrouwen aan de deur kwamen bij een ouder echtpaar. Zij vroegen de 87-jarige bewoner om een papiertje en een pen om een briefje te schrijven voor de buren. Eén van de vrouwen liep met de man mee naar binnen, al snel gevolgd door de andere dames. De 79-jarige echtgenote vertrouwde de zaak niet en probeerde de vrouwen weer snel naar buiten te werken.

Eén van hen probeerde nog wat langer binnen te blijven door vragen te stellen over de raamdecoratie, maar het gelukte de bewoonster toch nog om de drie vrouwen binnen twee minuten naar buiten te werken. Hierdoor is het hen niet gelukt om een diefstal te plegen.

Anders was dat bij een soortgelijk geval op zaterdag 10 maart op de Ringweg Randenbroek. Een 85-jarige bewoonster kreeg toen ook drie vrouwen aan de deur die haar verzochten of zij even mochten bellen. Eenmaal binnen hingen zij een verhaal op over hun zieke oma en het verlies van een bankpas. Zij vroegen het slachtoffer om haar bankpas om te controleren of dit mogelijk de verloren bankpas was. Ook vroegen zij om de pincode. De vrouwen gedroegen zich heel brutaal en hielden de bejaarde vrouw voortdurend aan de praat. Tijdens deze actie keken zij onbeschaamd in de kastjes en werden vragen gesteld over de gordijnen.

Toen de vrouwen kort daarna vertrokken, vermoedelijk in een blauwe personenauto, bleek dat de giropas van het slachtoffer verdwenen was en dat zij 200 euro miste.

Het signalement van de drie vrouwen luidt:


- Verdachte 1 : Lichtbruine huidskleur, ongeveer 35 jaar oud, zwart haar tot halverwege de schouders, slank postuur en ongeveer 1.60 meter lang. Zij droeg zwarte kleding.


- Verdachte 2 : Lichtbruine huidskleur, ongeveer 30 jaar oud, mollig postuur, tussen 1.60 en 1.70 meter lang, vermoedelijk zwart haar en mogelijk een hoofdbedekking. Bij één voorval was deze vrouw gekleed in een crèmekleurige jurk.


- Verdachte 3 : Licht getint uiterlijk, tussen 20 en 25 jaar oud, tenger postuur en ongeveer 1.60 meter lang, zwart stijl haar tot op de schouders en gekleed in zwarte kleding. Zij sprak gebrekkig Nederlands.

Gezien de werkwijze en de signalementen bij beide voorvallen gaat de politie ervan uit dat het hier om dezelfde verdachten gaat en waarschuwt zij de oudere bewoners van Amersfoort en omgeving alert te zijn op deze vrouwen, hen niet binnen te laten en direct het alarmnummer 112 te bellen als zij zich aan de deur melden of gezien worden.

Vrouw overvallen

AMERSFOORT Op donderdag 14 juni tussen 15.30 en 16.00 uur is een 19-jarige vrouw overvallen in haar woning aan de Ariaweg.

De vrouw kreeg bij thuiskomst een duw in haar rug van twee onbekende mannen. Eenmaal in de woning werd zij geboeid en doorzochten de verdachten de woning. Na enige minuten verlieten zij het huis en bleef het slachtoffer alleen achter. Toen haar vriend rond 17.10 uur thuiskwam kon het slachtoffer bevrijd worden en de politie gebeld. Zover nu bekend is een hoeveelheid sieraden en een kluis weggenomen.

De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met de politie Eemland zuid op het telefoonnummer 0900-8844 of via het anonieme meldingsnummer 0800-7000.