D66

Zet hervormingen door

15 juni 2007

`Het kabinet komt met oplossingen voor de kleine zorgen van mensen, maar bij de grote problemen geeft het niet thuis'. Aldus D66-leider Alexander Pechtold bij de presentatie van het beleidsprogramma van het kabinet. `Het kabinet wil te veel problemen vanuit Den Haag oplossen en vertrouwd daarbij te veel op de overheid. De verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van mensen wordt beperkt door het kabinet'.

D66 is blij dat het kabinet meer geld uittrekt voor onderwijs, maar hierbij lijkt het kabinet wel verkeerde prioriteiten te stellen. Het geld gaat voor een belangrijk deel naar gratis schoolboeken. Pechtold: `Gratis schoolboeken zijn een leuke steun in de rug voor mensen met kinderen, maar het onderwijs wordt er niet beter van. Het geld dat we hebben is beperkt en daarom zou D66 deze keuze niet maken. D66 wil investeren in lerarensalarissen om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen'.

D66 heeft grote problemen met het financieel-economische beleid van het kabinet. Als het aan de sociaalliberalen lag, zouden de hervormingen worden doorgezet nu het zo goed gaat met de economie. Pechtold: `De AOW wordt onbetaalbaar als we niets doen. We worden steeds ouder, maar het kabinet durft geen maatregelen te nemen om dit geen financieel probleem te laten worden. D66 stelt voor de AOW-gerechtigde leeftijd in 24 jaar te verhogen tot 67. Volgens het Planbureau is dat de beste oplossing om de AOW te garanderen op de lange termijn'.

Op de woningmarkt kiest het kabinet ook voor stilstand. Als we nu geen maatregelen nemen kunnen starters binnenkort geen woning meer krijgen. In de Randstad is een eenvoudige woning al te duur voor beginnende tweeverdieners, laat staan voor alleenstaanden. Pechtold: `Het kabinet moet nu doorpakken. Natuurlijk is het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek of het liberaliseren van de huurmarkt niet populair, maar op de lange termijn is dat de enige manier om voor huizen voor starters te zorgen. We kunnen toch niet tegen de jongere generatie zeggen dat er geen plek voor ze is?'

Ten slotte wil het kabinet de arbeidsmarkt ook niet flexibiliseren. D66 pleit ervoor om dit wel te doen. Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk de beste garantie op werk en zorgt ervoor dat jongeren, allochtonen en vrouwen ook een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Pechtold: `Het kabinet wil de arbeidsparticipatie verhogen. Dat is mooi. Maar het neemt geen maatregelen om dit ook werkelijk mogelijk te maken'.

Het kabinet voert wel vijf soorten Melkertbanen in, maar in de jaren '90 is al gebleken dat dit zeer onzekere banen zijn. Bij de eerste economische tegenslag wordt er bezuinigd op gesubsidieerde arbeid. Pechtold: `Om zelfstandig te kunnen zijn hebben mensen een echte baan nodig. Een Melkertbaan lijkt mooi, maar maakt mensen afhankelijker en zorgt er niet voor dat ze een steviger positie veroveren op de arbeidsmarkt'.

1.

Meer over...

* Dossier AOW en pensioenen

* Flexibeler arbeidsmarkt

* Mensen ontwikkelen zich

* Gezondere woningmarkt

---