Gemeente Elburg


Natuurbranden vóórkomen

Het gevaar voor natuurbranden is enerzijds afhankelijk van de droogte in de natuur en anderzijds van weersfactoren zoals wind, temperatuur en luchtvochtigheid. Als het droog is, wordt er natuurlijk van alles aan gedaan om brand te voorkomen.

De brandweer voert luchtverkenningen uit, de gemeenten en de natuurbeheerders scherpen de regels aan, maar uiteindelijk zullen de mensen die in het gebied wonen, werken of hun vakantie vieren, met z'n allen ervoor moeten zorgen dat onze mooie Veluwe in stand blijft. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg heeft het natuurbrandgevaarlijk gebied in de gemeente Elburg aangewezen naar aanleiding van het rapport "De natuurlijke boodschap" van de interregionale commissie risicobeheersing natuurbranden Veluwe. Onder natuurbrandgevaarlijk gebied verstaan wij het natuurgebied wat behoort tot het aaneengesloten Veluwemassief, waarbij aan de randen een marge van circa 100 meter in het buitengebied en circa 50 meter in de bebouwde kom is aangehouden. Binnen dit gebied kan een natuurbrand uitbreidingsmogelijkheden hebben op een niet vooraf aan te geven begrensd geheel. Afhankelijk van de droogte zijn binnen dit gebied preventieve maatregelen noodzakelijk. De bewoners, bedrijven, recreatieondernemers en natuurbeheerders binnen dit gebied zijn hierover per brief geïnformeerd.

Wat kunt u doen?

Het belangrijkste is om te weten dat de meeste natuurbranden ontstaan door onnadenkendheid.

Roken

Roken in een droog natuurgebied is niet verstandig. Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Er is dus niet veel voor nodig om een paar hectare bos af te laten branden en andere mensen in levensgevaar te brengen.

Barbecuen

Natuurlijk kan er rustig gebarbecued worden, als daar op de camping of in de tuin veilige plaatsen voor zijn gemaakt, maar dan wel in droge periodes in het natuurbrandgevaarlijk gebied op gas of met elektra. Van vaste brandstoffen(b.v. houtskool, hout, briketten etc.) kunnen immers vonken afspringen die zich over een groot gebied kunnen verspreiden, en daardoor een brand kunnen doen ontstaan. Ook moeten er blusmiddelen bij de hand zijn.

Auto

Ook kunt u de auto beter niet parkeren in lang, dor gras, omdat de katalysator gloeiend heet kan zijn, en daardoor brand kan veroorzaken.

Afspraken

Op de ene plek is het risico groter dan op de andere daarom zijn er aanvullende afspraken gemaakt zijn, die per gemeente, gebied of verblijfplaats. Dat heeft onder andere te maken met de soort begroeiing en het aantal mensen in het gebied.

Overigens kunt u zelf kijken, hoe groot het gevaar voor natuurbrand is. Op www.vnog.nl of www.hvdgm.nl staat onderstaande thermometer voor natuurbrandgevaar.

Thermometer brandgevaar

Afhankelijk van de stand van de thermometer zijn bepaalde maatregelen binnen het natuurbrandgevaarlijk gebied van kracht. Op bovengenoemde websites kunt u zien of er een droogteperiode is en welke maatregelen u moet nemen.

Gezond verstand

Als u een brand veroorzaakt, bent u strafbaar. Maar we hopen dat dat niet de reden is om goed na te denken over de gevolgen van onnadenkendheid. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat de Veluwe blijft wat het nu is: het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Gedraag u zelf, maar spreek anderen ook aan op hun gedrag, zoals achteloos roken en stoken.


---

Voor informatie en vragen kunt u terecht bij:

Gemeente Elburg en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
* Natuurgebied-overzicht kaart