Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag presenteert 51 actiepunten, om te zorgen dat meer Hagenaars actief meedoen in de samenleving én zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen in de eigen buurt. De actiepunten vormen de rode draad in het Haagse plan Aandacht voor elkaar. Hiermee geeft Den Haag invulling aan de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hagenaars kunnen tot eind juli 2007 op het plan reageren. Daarna wordt het aangeboden aan de gemeenteraad.

De actiepunten richten zich op verschillende terreinen en doelgroepen. Voorbeelden zijn ondersteuning van bewonersorganisaties, trainingen voor professionals die werken met jeugd, de opening van het achtste steunpunt mantelzorg in Leidschenveen-Ypenburg, activiteiten om het aantal zorgvrijwilligers te vergroten én verbetering van de toegankelijkheid van openbare gebouwen en woningen.

Dialoog
De gemeente heeft met veel Haagse inwoners en organisaties gesproken over de Wmo. De 51 actiepunten zijn het resultaat van deze dialoog. Wethouder Bert van Alphen: De actiepunten zorgen ervoor dat Hagenaars zich zo goed mogelijk zelf kunnen redden. Dat ze zich veilig voelen in hun buurt én zich verantwoordelijk voelen voor die buurt.

Ruimte aan initiatieven
De gemeente geeft in het plan veel ruimte aan initiatieven van inwoners en organisaties. Van Alphen: We willen dat iedereen, ongeacht leeftijd of beperkingen, volwaardig kan meedoen in de samenleving. Je verantwoordelijk voelen voor je eigen leven en voor je eigen buurt. Dat is belangrijk! Het sociale netwerk van mensen speelt een grote rol; familie, mantelzorgers, vrijwilligers. Daarnaast moeten er goede voorzieningen in de buurt zijn, waar mensen elkaar bijvoorbeeld kunnen ontmoeten. Inwoners, organisaties en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor het organiseren van deze voorzieningen. Wij ondersteunen mensen die wat meer moeite hebben om zelfstandig te leven. Dit doen we bijvoorbeeld met de wijkbus, boodschappenbegeleidingsdienst, een maaltijdvoorziening, huishoudelijke verzorging of een vervoers- of woonvoorziening.

Inspraak
Haagse inwoners en organisaties kunnen van 20 juni tot en met 31 juli 2007 reageren op het meerjarenbeleidsplan Wmo. Het plan ligt in die periode op alle stadsdeelkantoren ter inzage. Na de inspraakperiode wordt het plan (eventueel) aangepast en aangeboden aan de gemeenteraad.