Gemeente Sneek


JAS: Kraamkamer politiek moet zelfstandigheid bewaren

De jongerenraad van Sneek wordt een serieuze partner van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Dat is de belangrijkste conclusie van een gisteravond gehouden workshop, waaraan de Jongeren Adviesraad Sneek (JAS) en verschillende vertegenwoordigers van de gemeente deelnamen.

Doel van de workshop was de leden van de JAS inzicht te geven in het reilen en zeilen van de gemeente en de positie van de JAS binnen de gemeente.

De workshop is een onderdeel van het introductieprogramma voor de JAS dat gegeven wordt door Partoer in opdracht van de gemeente. Tijdens 6 workshops worden de toekomstige JAS leden klaargestoomd voor hun taak: gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Programma
Gestart werd met een presentatie over de gemeente, met de verschillende organen en haar taken en bevoegdheden. Vooral de tijdsduur van een voorstel tot een uiteindelijk besluit van de raad kreeg veel aandacht, om duidelijk te maken dat sommige voorstellen zomaar een paar maanden tot een jaar of langer onderweg zijn.

Daarna kregen de jongeren de tijd vragen te bedenken voor de aanwezige wethouders Andries Ekhart en Jan Bargboer, de raadsleden Ömer Kaya en Folkert de Boer en griffier Peter de Jong. In de officiële raadzaal werd eerst uitleg werd gegeven over de zitplaatsen van het college en de diverse fracties.
Daarna vuurden de jongeren hun vragen af op de bestuurders. Daarbij wilden de jongeren vooral weten of ze serieus worden genomen, hoe ze worden betrokken bij de politiek en hoe er zal worden omgegaan met voorstellen van de JAS.

Reacties
Raadslid Ömer Kaya benadrukte dat de website van de JAS er geweldig uitziet en dat contacten via Hyves belangrijk zijn, maar dat het persoonlijke contact toch wel het belangrijkste blijft. Ook was hij vast van plan de JAS te vragen naar hun mening, bijvoorbeeld over de nieuwe horecanota.

Wethouder Bargboer noemde de JAS een 'kraamkamer voor de politiek van later' en een 'mogelijkheid voor een frisse blik' naar de huidige politiek. Wethouder Ekhart drukte de jongeren vooral op het hart de zelfstandigheid te bewaren en geen verlengstuk te worden van de gemeenteraad. Bovendien, 'aan drie goede ideeën hebben we meer dan dat jullie al die beleidsstukken beoordelen, terwijl de gemeenteraad dit ook al doet'.

Griffier de Jong wil de JAS graag betrekken bij e-democracy, een project om burgers en jeugd via moderne technologie te betrekken bij de politiek. 'En schroom niet om eens gewoon eens binnen te lopen, dat bevordert de goede verstandhouding'.

Tenslotte werd aan de jongeren vragen gesteld, met name over overlast en drugsgebruik. De jongeren gaven zelf aan dat vooral de agressie tijdens het uitgaan flink was toegenomen.

Installatie
De workshop werd afgesloten met een korte rondleiding. De volgende ontmoeting zal zijn tijdens de Raad in de Tuin op 3 juli, waarbij de JAS leden officieel worden geïnstalleerd.