Opening tentoonstelling BEELD voor Beeld

13.06.2007 / 14:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Allard pierson museum

Allard pierson museum

Persbericht

13 juni 2007

BEELD VOOR BEELD
KLASSIEKE SCULPTUUR IN PRENT

15 JUNI tot en met 9 SEPTEMBER 2007

Morgenmiddag, donderdag 14 juni om 16.00 uur vindt in de Nina van Leer zaal van het Allard Pierson Museum de opening plaats van de tentoonstelling BEELD VOOR BEELD, KLASSIEKE SCULPTUREN IN PRENT. BEELD VOOR BEELD, een tentoonstelling van en door studenten Museumstudies aan de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Allard Pierson Museum en het Prentenkabinet van Het Rijksmuseum is vanaf 15 juni tot en met 9 september 2007 te bezoeken.

Vanaf de zestiende eeuw trokken veel kunstenaars naar Italië om daar de pas opgegraven beelden uit de antieke oudheid te bestuderen. Prenten van gerenommeerde kunstenaars als Hendrik Goltzius en Marcantonio Raimondi tonen verschillende visies op een aantal van de beroemdste beelden uit de oudheid, zoals de Hercules Farnese en de Laocoon. Op de tentoonstelling BEELD VOOR BEELD, die plaats vindt in het Allard Pierson Museum, worden deze prenten uit de collectie van het Rijksmuseum getoond. In combinatie met de afgietsels in gips van dezelfde beelden ontstaat een uniek samenspel!

OP REIS
Vanaf de zestiende eeuw, beïnvloed door het gedachtegoed van de Renaissance, werd een reis naar Italië door kunstenaars uit Europa als een essentieel onderdeel van hun opleiding gezien. Daar maakten ze kennis met klassieke beelden die op straathoeken, openbare pleinen, maar ook in privé-collecties te zien waren. De kunstenaars hadden bewondering voor de perfecte proporties van de antieke beeldhouwwerken. Hun tekeningen werden tijdens deze Grand Tour gebundeld in schetsboeken die bij thuiskomst de basis vormden voor prenten. Deze waren weer makkelijk te verspreiden in druk en zo onder andere voor studie beschikbaar.

BEELDENTUINEN
Opgegraven beelden kwamen voornamelijk terecht in privé-collecties. De grootste en belangrijkste hiervan was de pauselijke collectie, tentoongesteld in de Cortile del Belvedère. Ook andere vooraanstaande personen verzamelden klassieke sculptuur en stelden deze op in de daarvoor speciaal ingerichte beeldentuinen. Toon-aangevende kunstenaars, zoals Maarten van Heemskerck en Hendrik Goltzius, hadden toegang tot deze collecties om de antieke beelden te bestuderen en te vereeuwigen. Op BEELD VOOR BEELD is aan de hand van deze prenten een beeldentuin gecreëerd, zodat de bezoeker zelf een exclusief kijkje kan nemen in een Romeinse Cortile.

PASQUINO
Ook in het alledaagse straatbeeld speelden antieke beeldhouwwerken een rol. Op diverse pleinen kwam je beelden tegen. Sommige kwamen zelfs tot leven! Aan de Pasquino werden anonieme briefjes met satirische gedichten bevestigd. In deze satires dreven de Romeinen bijvoorbeeld de spot met actuele gebeurtenissen. BEELD VOOR BEELD heeft een eigentijdse Pasquino. De bezoeker van de tentoonstelling wordt van harte uitgenodigd om deze traditie voort te zetten en het beeld te laten spreken.

HERCULES FARNESE
Een vaak bestudeerd beeld in Italië was de Hercules Farnese. De spierbundels van dit enorme beeld inspireerden veel kunstenaars, waaronder Hendrik Goltzius en Jan de Bisschop. Men verzamelde zich rondom de sokkel om hem na te tekenen en urenlang te bediscussiëren. Speciaal om de bezoeker de impact van de Hercules Farnese te laten ervaren is in de tentoonstelling een complete zaal aan dit beeld gewijd. Welke kunstenaar heeft hem het beste weergegeven?

CATALOGUS
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die essays bevat van archeologen en kunsthistorici als Eric Moormann, Bram Kempers en Robert Lunsingh Scheurleer over de verschillende aspecten van sculptuur en de prentkunst. De catalogus (10,00 euro) is verkrijgbaar bij de museumwinkel van het Allard Pierson Museum.

LEZING
Op zaterdag 23 juni houdt classicus Henk van Gessel, een lezing - Spot en satire - in het zestiende eeuwse Rome: Pasquino en zijn Sprekende Beelden. Aanvang: 14.00 uur, locatie: Nina van Leer zaal in het Allard Pierson Museum.

BEELD VOOR BEELD, KLASSIEKE SCULPTUUR IN PRENT is een unieke tentoonstelling die de beroemdste klassieke beelden zowel twee- als driedimensionaal in de schijnwerpers zet. Kijk en vergelijk!

Info: Voor meer informatie en / of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Miranda Bloem, tel: 06 214 277 93, of Niels van Maanen, tel: 06 167 38 498 b.g.g.: Mw. Drs. C.M.A. (Katja) Vermeulen, PR medewerker van het Allard Pierson Museum tel: 020 52 52 555/ 56, fax: 020 52 52 561, e-mail: allard.pierson.museum@uva.nl,Internet: www.allardpiersonmuseum.nl
Postadres: Postbus 94057, 1090 GB Amsterdam
Bezoekadres: Oude Turfmarkt 127, Amsterdam
Open: dinsdag tot vrijdag: 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag: 13 tot 17 uur, maandag gesloten.