Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Start buitenprogramma Festival Classique:
muziek componeren in De middag van de burgemeester

Haagse schoolkinderen maken kennis met klassieke muziek

Diemen-Zuid, 13 juni 2007 - Veertig kinderen uit groep 5 en 6 van de Jan van Nassauschool in Den Haag maken vrijdagmiddag 15 juni tijdens de eerste buitenactiviteit van Festival Classique op eigen wijze kennis met klassieke muziek. In het speciale programma De middag van de burgemeester volgen zij workshops muziek componeren op de piano, djembé en boomwhackers. Drie kinderen mogen zelfs een jaar lang gratis de cursus 'kies je instrument' aan het Koorenhuis volgen. Staan zij volgend jaar zelf op Festival Classique?

Vanaf de dag dat IdtV en de AVRO met plannen bij de gemeente kwamen voor een festival voor klassieke muziek stelde de burgemeester een voorwaarde. De muziek moest toegankelijk gemaakt worden voor groepen in de stad die niet als vanzelfsprekend klassieke muziek leren kennen. Zo ontstond het plan voor De middag van de burgemeester. Kinderen van een basisschool werden uitgenodigd om deel te nemen aan één van de leukste evenementen van het Festival Classique.

Op het Plein in Den Haag kan het publiek vanaf 13.00 uur gratis de vorderingen van de basisschoolleerlingen volgen. Er is per workshop een 'station' ingericht waar de kinderen en hun docenten een half uur de tijd hebben om gevoel te krijgen met het instrument en iets te bestuderen.

Na anderhalf uur lessen en oefenen volgt een finale op het grote podium waar de drie groepen hun zojuist geleerde kunsten in de praktijk brengen. De docenten van de drie workshops kiezen vervolgens drie kinderen die een jaar lang begeleid zullen worden door Het Koorenhuis, een Haags centrum voor cursussen op het gebied van kunst & cultuur. Dankzij dit initiatief van burgemeester Deetman van Den Haag, Het Koorenhuis en Festival Classique krijgen Haagse kinderen op deze manier de kans om uitgebreid kennis te maken met de wereld van klassieke muziek.

Festival Classique
Tijdens Festival Classique, dat van 15 tot en met 17 juni 2007 plaatsvindt in de binnenstad van Den Haag, staat genieten van klassieke muziek centraal. Op twintig podia brengen 650 musici 150 concerten ten gehore. Een greep uit het aanbod van Festival Classique is, naast het slotconcert van Jessye Norman op zondagavond, de Sixteen, Camerata Trajectina, Piotr Anderszewski, Charlotte Margiono, Freiburger Barockorchester, Ronald Brautigam, King's Singers, Pieter Wispelwey en het Residentie Orkest onder leiding van Neeme Järvi.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.festivalclassique.nl of via het Haags Uitburo, tel: 0900-8282 000 (40 cpm).

Festival Classique is een initiatief van IdtV en de AVRO en wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag en Alex Beleggersbank.

Noot voor de redactie/