Gemeente Ede

nummer 129 / Ede, 12 juni 2007

Historisch cahier over voetbalvereniging Ede

Voetbalvereniging Ede leeft nog in de herinneringen van veel Edenaren. Al deze herinneringen, maar ook feiten en fotos, zijn vastgelegd in een historisch cahier over de voetbalclub. Vrijdag 15 juni 2007 wordt dit cahier met de titel Ede sportief, de geschiedenis van sportpioniers in Ede en voetbalvereniging Ede gepresenteerd.

Dat gebeurt in het clubhuis van voetbalvereniging Ede-Victoria aan de Sportparkweg 8 in Ede. Wethouder Frank van Zuilen van Sport en Cultuur overhandigt het eerste exemplaar en auteur Arjan Molenaar geeft een toelichting op de samenstelling van het cahier.

Het cahier gaat in het eerste hoofdstuk in op de ontwikkeling van de sport en het ontstaan van sportverenigingen in de plaats Ede in de periode 1880-1920. In 1920 werd voetbalvereniging Ede opgericht. Over het wel en wee van deze club gaan de overige hoofdstukken van het cahier. De oprichting, de accommodatie, de jeugdafdeling, de sportieve prestaties en de bestuurlijke perikelen van deze club gedurende 82 jaar komen uitgebreid aan bod. Deze feiten worden ondersteund door interviews met oud-spelers en oud-bestuursleden en veel fotos. In 2002 fuseerde voetbalvereniging Ede met voetbalvereniging Victoria 83 tot Ede-Victoria en hield dus op te bestaan als zelfstandige vereniging.
Het historisch cahier Ede Sportief is een uitgave van het gemeentearchief Ede en vormt het vijfde deel in de reeks historische cahiers. Het historisch cahier is te koop bij het Gemeentearchief aan de Bergstraat 4 en bij de boekhandels in Ede. Het cahier kost 9,90.
---


Noot voor de redactie: