KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

12-6-2007

Elfde editie van uniek zeilfestijn Nachtelijk rondje Noord-Holland

Met een vloot van zon 250 zeilschepen gaat vrijdag 15 juni de elfde Ronde om Noord-Holland van start. Een spraakmakende prestatie- en wedstrijdtocht, waarvoor de schippers zowel zoet, zilt als zout water doorklieven. Vanuit startpunt Muiden wordt koers gezet naar de sluis bij Kornwerderzand, waarna via Marsdiep en Noordzee de finish bij Marina Seaport IJmuiden in zicht komt. Hoe laat dat precies is hangt voornamelijk van de wind en de stroom af. Wie zaterdag 16 juni na 17 uur binnenkomt mist niet alleen de prijzenboot, maar ook nog eens de lezing waarmee zeezeiler Henk de Velde om 15.30 uur boeiend van wal steekt.

Een jaarlijks hoogtepunt voor de organiserende Yachtclub Seaport Ymuiden, die in de provincie Noord-Holland een enthousiaste sponsor van het evenement heeft gevonden. De provincie spint promotiegaren bij het evenement. Het is de meest populaire non-stop tocht voor toer- en wedstrijdzeilers, zegt voorzitter Renée Timmermans uit IJmuiden. Mede dankzij de op polos en bodywarmers afgedrukte route en ons logo is Noord-Holland goed op de kaart gezet als watersportprovincie. Ze kennen onze tocht van Groenland tot de Middellandse Zee. En in het Caribische gebied praten ze er ook al over, weet Timmermans.

Ook de deelnemers zijn razend enthousiast over de deels nachtelijke onderneming. Als vrijdag tussen 10 en 13 uur de vijf verschillende groepen door gedeputeerde Jaap Bond van start zijn geschoten, begint een avontuurlijk etmaal. Bestuurslid Gerl Spijker: Op de Waddenzee zullen de boten in het donker onder invloed van stroming en getij hun weg moeten vinden naar Den Helder. Dat is vaak een pittig stuk. Langs de kust gaan de uren tellen en moeten de schippers alle zeilen bijzetten om bijtijds in IJmuiden binnen te lopen.

Is dat eenmaal gebeurd, dan gaan de trossen los. Timmermans:
Gedeputeerde Ton Hooijmaijers en hoofdredacteur Mendel Stecher van het blad Zeilen reiken de prijzen uit, waarna we aanschuiven voor het traditionele zeilersdiner. Met een DJ natuurlijk..

De zeiltocht is voor publiek goed te volgen. Niet alleen de start, maar ook de aankomst in Enkhuizen en de passage in Kornwerderzand beloven veel waterplezier. De aankomst in IJmuiden is bijzonder goed te zien vanaf de kleine zuidpier bij Marina Seaport. Voor meer informatie, zie www.ysy.nl

Internetadres: www.ysy.nl