Ingezonden persbericht


Whiskey & Shorts: twee filmprogramma's in De Balie

cinema debalie | juni 2007

Whiskey & Shorts

vrijdag 15 en zaterdag 16 juni | 20.30 uur
Glas Jameson bij The Pervert's Guide to Cinema Parts 1, 2 & 3

vrijdag 22 en zaterdag 23 juni | 20.00 uur
The best of Seven Years Shadow: 4 Shorts

Cinema De Balie heeft de komende weekenden twee bijzondere filmprogramma's te bieden.

Op 15 en 16 juni het drieluik The Pervert's Guide to Cinema Parts 1, 2 & 3 van Sophie Fiennes (Engeland, 2006, 150'). In deze even scherpzinnige als hilarische documentaire legt de Sloveense filosoof Slavoj Zizek - ook wel 'de Elvis van de Culturele Theorie' genoemd - aan de hand van filmfragmenten zijn (Lacaniaanse) gedachtengoed bloot. Films van onder anderen Hitchcock, Lynch en Kubrick illustreren volgens hem de culturele en politieke realiteit waarin we leven. Soms onnavolgbaar, of zelfs onverstaanbaar (Zizeks beheersing van het Engels is adembenemend), maar niet te missen voor filmliefhebbers. The Pervert's Guide wordt in drie blokken vertoond. In de eerste pauze is er voor elke bezoeker gratis koffie; tijdens de tweede onderbreking is een krachtiger hartversterking op zijn plaats: De Balie en Jameson trakteren op een goed glas whiskey!

Een week later, op 22 en 23 juni, sluit de serie Best of Seven Years Shadow af met vier korte films. In Great Balls of Fire (Leon Grodski, USA 2001, 6') verkondigt een New Yorkse dakloze zijn visie op de wereld als op de achtergrond de Twin Towers instorten. The Crowned Rat (Jacek Blawut, Polen, 2005, 44') is het portret van een drankovergoten vriendschap. In Axis of Evil (Pascal Lievre | Frankrijk/Canada | 6') verklaren een man en een vrouw elkaar de liefde bij de romantische Niagarawatervallen, met de woorden die George Bush gebruikte om zijn War on Terrorism te verklaren. Tot slot, in Underneath the Skin (Michael Noer, Denemarken, 2003, 24'), maken we kennis met de Deense porno-koning Ole Ege, die zijn dagen slijt in zijn eigen sexmuseum. De film won de Kodak-award tijdens het Shadow Festival.

Met dank aan:

Praktisch
cinema debalie | Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam

entree | 7,- euro, 5,- euro met korting | kassa geopend op werkdagen van 17.00 tot 21.00 uur reserveren | tel. (020) 55 35 100