Op de bres voor vrije en eerlijke verkiezingen in Pakistan

Op 6 juni is een delegatie van PACFREL (Pakistan Coalition for Free and Fair Elections) uit Pakistan vertrokken voor een 13-daagse toer door Europa. Doel van hun bezoek is om bij Europese regeringen en Europese instellingen in Brussel aandacht te vragen voor het belang van vrije en eerlijke verkiezingen in Pakistan. Van 15 t/m 19 juni is de delegatie op uitnodiging van ICCO & Kerk in Actie in Nederland en gaan de delegatieleden met kamerleden in gesprek. Naast Nederland bezoeken ze ook Zweden, Duitsland en België.

De Pakistaanse grondwet schrijft dit jaar verkiezingen voor. Maar wanneer deze zullen plaatsvinden is nog onduidelijk: een datum is nog altijd niet bekend. Daarnaast worden onrealistische eisen gesteld aan verkiezingskandidaten. Zo moet bijvoorbeeld elk kandidaat een universitair diploma hebben. Dit betekent in een land als Pakistan dat meer dan 96% van de bevolking zich niet verkiesbaar kan stellen. De enige partij die momenteel campagne voert is dan ook PML-Q, de partij van president Musharraf zelf.

Het ontslag van de kritische rechter Chaudhry heeft Pakistan verdeeld en de positie van de president doen ondermijnen. Van alle kanten wordt nu steeds meer druk op Musharraf uitgeoefend om zo spoedig mogelijk de verkiezingen uit te schrijven.

PACFREL is een coalitie van maatschappelijke organisaties in Pakistan. De coalitie pleit voor democratie in Pakistan. Ze is onder andere van mening dat de scheiding van de functie van president en legerleider van wezenlijk belang is voor een democratische staat. Aan Europese regeringen willen ze hun visie over democratie uiteenzetten in de hoop dat deze regeringen in dialoog gaan Musharraf.

De delegatie bestaat onder meer uit de volgende personen: Marvin Parvez, is het hoofd van de delegatie. Hij komt al meer dan 20 jaar op voor de rechten van de mens en heeft uitgebreide ervaring op het gebied van noodhulpmanagement in zuid en centraal Azië en is één van de stichters van PACFREL.

Wajahat Latif heeft van 1963 tot 1997 gewerkt voor de Pakistaanse overheid. Vervolgens heeft hij in adviescommissies, waaronder voor de Asian Development Bank en Federal Investigation Agency, zitting genomen. Daarnaast schrijft hij een wekelijkse column in The Nation, een Engelstalige krant in Pakistan.

Renuka Swami maakt zich al jarenlang sterk voor de rechten van vrouwen en minderheden. Zij is een veelgevraagde expert op dit gebied. Ze heeft voor meer dan 2000 hulpverleners trainingen verzorgd verspreid over het zuiden van Azië. Swami is zelf van Hindoestaanse afkomst, een minderheid in Pakistan.