GGD Midden Nederland


Jeugdgezondheidszorg GGD en Zuwe in Mijdrecht onder één dak

Vanaf vrijdag 15 juni heeft de jeugdgezondheidszorg in Mijdrecht één voordeur, namelijk het (jeugd)Gezondheidscentrum De Ronde Venen. De GGD Midden-Nederland (4 tot 19 jaar) trekt dan in bij het consultatiebureau van Zuwe (0 tot 4 jaar). Door met elkaar in een gebouw te zitten, is er een betere afstemming en herkenbaarheid mogelijk. Dit verkleint de kans dat er een kind met een probleem over het hoofd gezien wordt. Deze verhuizing betekent ook dat er voortaan geen gezondheidsonderzoeken meer plaatsvinden op scholen (met uitzondering van Vinkeveen en Waverveen). Alle kinderen tussen de 0 en 19 jaar uit Mijdrecht en Wilnis moeten in het vervolg voor onderzoeken naar het (jeugd)gezondheidscentrum aan de Hoofdweg 1. De wethouder van Gemeente De Ronde Venen, de heer J. M. van Breukelen, komt op vrijdag 15 juni om 15.00 uur de GGD-ruimten officieel openen.

Een kind met een lichamelijke, psychische of sociale hulpvraag mág niet uit het oog van de jeugdgezondheidszorg verdwijnen. Dat heeft de overheid bepaald met de aangepaste Wet collectieve preventie volksgezondheid (WCPV) op 1 januari 2003. Met deze aanpassing moet de `knip' in de jeugdgezondheidszorg 0 tot 19 jaar verdwijnen. Deze knip ontstaat doordat het consultatiebureau kinderen van 0 tot 4 jaar onderzoekt en de GGD de kinderen van 4 tot 19 jaar.

Het Jeugdgezondheidscentrum De Ronde Venen is een stap in de goede richting. Er ontstaat hierdoor een betere afstemming en overdracht tussen de GGD en het consultatiebureau, en er is direct overleg mogelijk over zorggezinnen. Ook ouders hebben er baat bij. Zij hebben voortaan één adres voor al hun opvoedkundige vragen en voor de reguliere preventieve gezondheidsonderzoeken. De medewerkers in het Jeugdgezondheidscentrum informeren, signaleren en adviseren ouders en bieden daarnaast ook hulp via pedagogen en algemeen maatschappelijk werkers. Indien nodig verwijzen zij door naar hulpinstanties, zoals Bureau Jeugdzorg. De wens is dat in de toekomst ook andere jeugdhulpinstanties zich aansluiten bij het Jeugdgezondheidscentrum De Ronde Venen. Op deze wijze komt alle deskundigheid rond jeugd onder één dak.

Voor meer informatie GGD Midden-Nederland: www.ggdmn.nl Geïnteresseerden kunnen voor de complete dienstverlening van Zuwe kijken op www.zuwe.nl.