Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr 42, 7 juni 2007

Internationale wedstrijd

Veldrobots nemen het tegen elkaar op in maÏsveld

Zo'n vijftien veldrobots uit vijf landen gaan vrijdag 15 juni in een Wagenings maïsveld de strijd met elkaar aan om de meest geavanceerde precisielandbouwtechniek. De 5e Field Robot Event gaat uitmaken wie van de deelnemende teams van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven de slimste robot heeft gebouwd. Studententeams en een team middelbare scholieren zullen laten zien dat niet alleen de duurste robots goed presteren. De organisatie van het voor ieder gratis toegankelijke evenement is in handen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Veldrobots kunnen in de toekomst worden ingezet voor onkruidbestrijding, detectie van ziektes en individuele behandeling van gewassen.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom

Aan de ontwerpen en constructie heeft de organisatie geen beperkingen gesteld, zodat alle robots verschillend ogen. De technische creaturen uit Nederland, Japan, Maleisië, Finland en Duitsland en ook die van de deelnemende scholieren zullen met de jongste technologie zonder tussenkomst van mensenhanden zelfstandig een parkoers door een maïsveld met hindernissen afleggen. De robots met klinkende namen als Hortibot uit Aarhus (DK), Cornickel 3 uit Dresden of de Putrabot uit Maleisië zullen langs rechte en kromme rijen maïs hun weg moeten vinden, zonder de planten te verpletteren. Hier en daar zitten er gaten in de rijen die 75 centimeter uit elkaar staan. Een opdracht tijdens het navigeren door het veld is om 'onkruid' (in de vorm van gele golfballen) op te sporen en een onkruidbestrijdende actie uit te voeren. Tijdens de Freestyle demonstratie zal elk team met zijn robot een creatieve actie naar eigen keuze tonen. Ook andere robots met landbouwtoepassingen worden gedurende het evenement gedemonstreerd.

In de wedstrijd voor scholieren, het Field Robot Event Junior, rijden de zelfgebouwde Lego Mindstorms- of Fischer Technik-robots automatisch vanaf de 'boerderij' via een slingerweg naar het maïsveld, ze manoeuvreren op het veld langs de maïsrijen die dertig centimeter uit elkaar staan. Tussen de maïs staat op onbekende plekken 'onkruid' verscholen. Ook hier dient de robot dit onkruid te herkennen en er een actie op te verrichten. Op de terugweg dient de robot zich op de 'openbare weg' te begeven, een 'bus' te passeren zonder aan de andere kant tegen de vangrail te belanden.

De wedstrijden worden beoordeeld door een onafhankelijke wetenschappelijke jury van leden die hun sporen verdiend hebben op het gebied van robotica, Lego en programmering. De jury houdt rekening met de prijs-prestatie verhouding. De wedstrijd maakt deel uit van een internationale driedaagse bijeenkomst van robotbouwers, met onder meer workshops in veldrobotica.

Programma

Locatie: Veld achter het Technotron (gebouw 118 van Wageningen UR), Bornsesteeg 59, Wageningen

13:00 Wedstrijd 1: Basisactiviteit: Autnome robuuste navigatie door kronkelige rijen, keren en terug 13.30 Wedstrijd 2: Geavanceerde robuuste navigatie: navigeren volgens parkoers van opgegeven patroon 14.30 Junior wedstrijd
15:30 Wedstrijd 3: Opsporen van onkruid en verdelgingsactie 16.00 Wedstrijd 4: Free Style
17:00 Prijsuitreiking