Technische Universiteit Delft

Samenwerking
door M&C

Promotie van dhr. R. Sebastian: "Managing Collaborative Design"

15 juni 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer R. Sebastian | Master of Science in Construction Management, Groot Brittannië
promotor | Prof.ir. H. de Jonge (Bk)
toeg.prom | Dr.ir. M. Prins (UHD-Bk)

Managing Collaborative Design
Collaborative design komt steeds vaker voor in bouwprojecten. Wanneer een bouwproject complexer wordt, is een intensere en nauwere samenwerking tussen de verschillende ontwerpactoren vereist. Dit onderzoek concentreert zich dus op collaborative design (samenwerking in ontwerp) in de schets en voorlopig ontwerpfase, vooral tijdens de uitwerking van het masterplan en de ontwikkeling van het voorlopig ontwerp van de gebouwen.

Dit onderzoek is descriptief. Het heeft als doel om de eigenschappen en problematiek van collaborative design en de uitdagingen voor ontwerpmanagement te beschrijven. Het heeft daarnaast ook als doel om een concept voor te stellen voor het beheren van collaborative design. Een beschrijving van collaborative design zal inzicht geven in de huidige praktijk. Een concept voor het beheren van collaborative design zal nuttig zijn voor professionals om hun manier van beheren van collaborative design te verbeteren.

Een deel van het onderzoek is opgebouwd uit verkennende casestudies. Hiervoor zijn vier recente projecten in Nederland, waarbij meerdere architecten van verschillende ontwerpbureaus werden betrokken, geselecteerd en onderzocht. Deze projecten zijn: De Resident in Den Haag, Nieuw Stadshart in Almere, Oosterdokseiland en Mahler4 in Amsterdam. Een ander deel van het onderzoek is opgebouwd uit een literatuurstudie van designmanagement in architectuur en relevante theorieën vanuit andere disciplines. De onderzoeksresultaten zijn geverifieerd op basis van expertmeningen en een casestudie van collaborative design in de ontwerpwedstrijd voor Ground Zero / New World Trade Center in New York.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 06 juni 2007