Wageningen Universiteit

15 jun 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, Gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A.H.C. Van Bruggen (Biologische bedrijfssystemen)

Co-Promotor: Dr.ir. A.J. Termorshuizen

Op vrijdag 15 juni a.s. promoveert Mbaye Ndiaye (AGRHYMET, Niamey, Niger) op het proefschift getiteld âEcology and Management of Charcoal Rot (Macrophomina phaseolina) on Cowpea in the Sahelâ.

Ndiaye richtte zich op de ontwikkeling van methoden die uitvoerbaar zijn door de lokale bevolking ter bestrijding van wortelrot in ogenboon, een van de belangrijkste voedingsgewassen in de Sahel. Deze methoden betreffen: vruchtwisseling, lokale toepassing van compost en stikstofrijke afvalstoffen, solarisatie en toepassing van biologische bestrijding.Â

Boeren in de Sahel hebben bijzonder weinig middelen om specifiek in te zetten tegen de beheersing van ziekten en plagen, terwijl tegelijk de gewasopbrengst gemiddeld genomen zeer laag is: voor de belangrijkste eiwitbron in de Sahel, ogenboon, is dit 200-500 kg per hectare.

Wortelrot veroorzaakt een opbrengstderving van gemiddeld 10% over het gehele areaal (12,5 miljoen hectare) van ogenboon. Deze wortelrot wordt veroorzaakt door de schimmel Macrophomina phaseolina. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet effectief door de sclerotiën van de schimmel die langdurig in de bodem kunnen overleven. Bovendien zouden boeren niet de financiële middelen hebben om bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.

Voor het eerst heeft Ndiaye stammen van deze schimmel geïsoleerd die verschillen in erfelijk materiaal (DNA) en virulentie, afhankelijk van het bedrijfssysteem waar ze gevonden zijn. Stammen geïsoleerd uit gewasmengsels waren minder agressief op ogenboon dan stammen die uit velden met alleen ogenboon kwamen.

Hoewel wortelrot voorkomt bij erg veel waardplanten, vond Ndiaye dat fonio (Digitaria exilis) niet geïnfecteerd wordt door de schimmel. Ook gierst (Pennisetum glaucum) blijkt een zwakke waardplant te zijn. Teelt van deze planten levert een forse reductie op van de bodembesmetting door de schimmel. Deze planten vormen ook een belangrijk onderdeel van het dieet van de plattelandsbevolking en passen goed in een gewasrotatie.

Toepassing van 6 ton per hectare compost, geproduceerd van lokaal uitgangsmateriaal, bestreed de schimmel voldoende voor een forse verhoging van de opbrengst in ogenboon. Een geringere hoeveelheid compost kon worden gerealiseerd als tegelijk de biologische bestrijder Clonostachys rosea (een schimmel) werd toegediend.

Solarisatie, de toepassing van plastic op een vooraf vochtig gemaakt veld, leidde tot een afname van de bodembesmetting van Macrophomina phaseolina met 44%. Pensafval, een product van slachterijen waar tot nu toe niets mee werd gedaan, leidde zelfs tot een aanvullende reductie tot 66%.

Ndiaye gaat nu in Niger verder met de implementatie van zijn bevindingen.

Achtergrond
Ogenboon (Vigna unguiculata) is naast gierst het belangrijkste voedingsgewas in de Sahel. Het wordt geteeld op een oppervlak van 12,5 miljoen hectare en is een waardevolle eiwitbron voor zowel mensen als dieren. Ongeveer 64% van de teelt van ogenboon is in west- en centraal-Afrika; de belangrijkste regioâs zijn in Nigeria (ca. 4 miljoen hectare en 1,7 miljoen ton opbrengst), Niger (3 miljoen hectare en 0,3 miljoen ton) en Senegal (0,12 miljoen ha en 0,08 miljoen ton). De belangrijkste limiterende factoren bij de teelt van ogenboon in de Sahel zijn gebrek aan water en voedingsstoffen. In Niger en Senegal wordt ogenboon vooral geteeld in de aride en semi-aride zone, waar de jaarlijkse neerslag beperkt is tot 250-500 mm.

Macrophomina-rot, veroorzaakt door de schimmel Macrophomina phaseolina is een belangrijke ziekte in ogenboon. Macrophomina-rot neemt de laatste decaden toe in een reeks van gewassen. Droogtestress, die maakt dat gewassen meer vatbaar voor infectie door M. phaseolina zijn, speelt wellicht een belangrijke rol. De verliezen veroorzaakt door Macrophomina-rot op ogenboon worden geschat op gemiddeld 10% (= 30.000 ton of $ 146 miljoen).Â

Informatie:
PhD kandidaat: Mbaye Ndiaye, e-mail mbaye.ndiaye@wur.nl Co-promotor: dr. ir. Aad Termorshuizen, e-mail
aad.termorshuizen@blgg.nl, tel. 06-52002192

Promotor: prof. dr. ir. Ariena van Bruggen, e-mail ariena.vanbruggen@wur.nl, tel. 0317-478201

Titel proefschrift: "Ecology and Management of Charcoal rot caused by Macrophomina phaseolina on Cowpea in the Sahel"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie