Wageningen Universiteit

15 jun 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, Gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. I.M.C.M Rietjens (Toxicologie)
Co-Promotor: Prof.dr. E.J.R. Sudhölter (TU Delft), Dr. T.A. van Beek, Dr. G.M. Alink

Activering en ontgifting van geur- en smaakstoffen die voorkomen in kruiden.

Safrol, estragol en methyleugenol zijn belangrijke bestanddelen van keukenkruiden zoals basilicum, anijs en nootmuskaat. Uit dierstudies is bekend dat deze stoffen in pure vorm in hoge doseringen leverkanker veroorzaken. Dit komt doordat deze stoffen in de lever omgezet worden in reactieve verbindingen die het DNA kunnen veranderen en zo tumoren kunnen veroorzaken. Het gebruik van de pure stoffen als geur- en smaakstof is daarom verboden. De mens wordt wel nog steeds blootgesteld aan deze stoffen door de consumptie van kruiden. In experimenten met leverfracties en recombinante enzymen is aangetoond welke leverenzymen bij de mens de schadelijke omzettingsproducten kunnen vormen. Verder is voor het kruid basilicum aangetoond dat andere bestanddelen van dit kruid de vorming van de schadelijke omzettingsproducten en de daarop volgende reactie met DNA remmen. Experimenten met proefdieren moeten uitwijzen of deze bescherming ook in vivo optreedt.




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie