15 jun 2007 13:30
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, Gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. I.M.C.M Rietjens (Toxicologie)
Co-Promotor: Prof.dr. E.J.R. Sudhölter (TU Delft), Dr. T.A. van Beek,
Dr. G.M. Alink
Activering en ontgifting van geur- en smaakstoffen die voorkomen in
kruiden.
Safrol, estragol en methyleugenol zijn belangrijke bestanddelen van
keukenkruiden zoals basilicum, anijs en nootmuskaat. Uit dierstudies
is bekend dat deze stoffen in pure vorm in hoge doseringen leverkanker
veroorzaken. Dit komt doordat deze stoffen in de lever omgezet worden
in reactieve verbindingen die het DNA kunnen veranderen en zo tumoren
kunnen veroorzaken. Het gebruik van de pure stoffen als geur- en
smaakstof is daarom verboden. De mens wordt wel nog steeds
blootgesteld aan deze stoffen door de consumptie van kruiden. In
experimenten met leverfracties en recombinante enzymen is aangetoond
welke leverenzymen bij de mens de schadelijke omzettingsproducten
kunnen vormen. Verder is voor het kruid basilicum aangetoond dat
andere bestanddelen van dit kruid de vorming van de schadelijke
omzettingsproducten en de daarop volgende reactie met DNA remmen.
Experimenten met proefdieren moeten uitwijzen of deze bescherming ook
in vivo optreedt.
Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie
Wageningen Universiteit