Afrika Thema Glasdagen Leerdam

25.05.2007 / 12:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Royal leerdam crystal

Royal leerdam crystal

Zambezi.jpg

Vessel.jpg

Glasdagen Leerdam
Royal Leerdam Crystal presenteert: Afrika aan de Linge

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 juni 2007 zal Royal Leerdam Crystal op geheel eigen wijze invulling geven aan het thema van de Leerdamse Glasdagen. Vier vooraanstaande kunstenaars geven letterlijk en figuurlijk vorm aan hun beleving van Afrika. Allerlei aspecten van dit continent zullen de revue passeren.

Het beeld en gevoel wat naar boven komt bij het woord 'Afrika' is voor iedereen verschillend. Siem van der Marel, Bibi Smit, Deborah Hopkins en Effie Halkidis zullen u hún beleving van Afrika tonen.
U zult in de objecten de diversiteit aan vormen en kleuren van dit continent kunnen ontdekken en herkennen.

Deze vier ontwerpers tonen tijdens deze tentoonstelling hun nieuwe Leerdam Unica's(r). Daarnaast presenteren zij vijf nieuwe Leerdam Serica's(r), die in een beperkte oplage van 25 exemplaren worden aangeboden.

Tijdens deze Leerdamse Glasdagen is de KristalWinkel
geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

DE VERHALEN ACHTER DE OBJECTEN

Brilliant Rock Siem van der Marel
De tegenstellingen in Afrika zijn enorm. Apartheid en de verschillen in rijkdom gaan hand in hand. In dit licht is de grote schat aan diamanten in Zuid-Afrika zeker tegenstrijdig te noemen. De mystieke aura van de diamant ontstaat onder het aardoppervlak, de kracht van zijn glans wordt zichtbaar gemaakt door vaardige handen. Het is de ultieme uitdaging voor een kunstenaar om de kracht van dit materiaal in zijn werk zichtbaar te maken. Het bij Royal Leerdam Crystal gebruikte 'cristal supérieur' is het materiaal dat de schoonheid van deze edelsteen het best benadert.
Brilliant Rock is een tegenstelling in zichzelf. De kristalheldere, keiharde diamant wordt weerspiegeld in de zachte vloeiende kleuren die een diamant ons kan tonen.

Zambezi Siem van der Marel
De Zambezi stroomt door vijf verschillende landen. In deze rivier bevinden zich ook de Victoria watervallen. Dit stroomgebied wordt gekenmerkt door scherpe contrasten. Ondoordringbaar oerwoud en droge vlakten, rotsen en groene oevers waar mensen bezig zijn om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Het stroomgebied van deze rivier is zichtbaar in het object 'Zambezi'. U kunt in dit object de tekening van een zebra herkennen, het grillige oerwoud, maar ook de nevel van water die rond de watervallen hangt. De vorm van het object verbeeldt de rotsen in de loop van de rivier.

Vessel Bibi Smit
Ligt Afrika aan de Linge?
De symboliek van de bootvorm wekt suggesties op van reizen, beweging en verbondenheid, en roept vragen over welke plaats men op de wereld inneemt. De boot wordt een drager van persoonlijke dromen en realiteit.
Het object is een verwijzing naar de connecties tussen alle landen, culturen en mensen in de wereld, die via rivieren, de levensaders van de aarde, met elkaar verbonden zijn. Afrika ligt wel degelijk aan de Linge.

Kula Deborah Hopkins
De associatie van Deborah Hopkins met Afrika is in de eerste plaats de diversiteit van dit continent in de breedste zin van het woord. Diversiteit in taal, landschappen en culturen spreken direct tot de verbeelding. Deze veelzijdigheid heeft zij uitgedrukt door middel van de tajine, een kookpot van klei die veel gebruikt wordt in Noord-Afrika. In deze 'melting pot' worden vlees, groenten en kruiden samengevoegd tot één samenhangend geheel waarbij ieder ingrediënt volledig tot zijn recht komt. De door haar ontwikkelde Leerdam Serica(R) draagt dan ook de naam 'Kula', wat in het Swahili 'eten' betekent. De collectie Leerdam Unica's(R) die zij voor deze tentoonstelling ontworpen heeft laat een compleet beeld zien van het kleurgebruik op dit continent.

Theos Effie Halkidis
Wie weet eigenlijk precies hoe een god er uit ziet? De Afrikaanse goden blijven wat dat betreft erg geheimzinnig. Zij worden rudimentair en zeer ongedefinieerd uitgebeeld. De goden hebben iets menselijks, maar tegelijkertijd ook heel nadrukkelijk niet. Indien iets al te concreet vorm aanneemt verdwijnt immers elke mogelijkheid tot nieuwe kansen en onverwachte veranderingen.
Precies dat aspect wil Effi Halkidis verbeelden in het object 'Theos' ofwel 'een God'. Zij voegt verder geen namen toe.
Het werk van Effie Halkidis laat nooit alleen een simpele buitenkant zien. Zo kan het zijn dat we plotsklaps geraakt worden door een verontrustende ongrijpbaarheid en oog in oog komen te staan met een echte 'Theos'.

ACHTERGRONDINFORMATIE ALGEMEEN

Royal Leerdam Crystal
Al vanaf 1878 worden er in het Nederlandse Leerdam op ambachtelijke wijze de meest prachtige kunst- en sierobjecten vervaardigd. Dit vereist vakmanschap, creativiteit en jarenlange ervaring. Gelukkig heeft Royal Leerdam Crystal dit alles in huis. (Meester)glasblazers staan garant voor de uitzonderlijke kwaliteit van haar producten, die niet voor niets hun weg vinden naar onder andere het Koninklijk Huis. De grondstof waar zij mee werken is het heldere 'Cristal Supérieur', Europa's zuiverste kristalsoort.

Bij Royal Leerdam staat design al 125 jaar hoog in het vaandel. Na de eerste aanzet door kunstenaars als Berlage en De Bazel zijn het vooral de huisontwerpers A.D. Copier, F. Meydam en W. Heesen die de naam en faam van Royal Leerdam verder hebben ontwikkeld. De in 1930 door A.D. Copier ontworpen Gilde-glazen worden ook vandaag nog wereldwijd gebruikt. Onder de bezielende leiding van hoofdontwerper Siem van der Marel staan ook tegenwoordig bekende ontwerpers als Menno Jonker, Frans Molenaar en Olaf Stevens garant voor de prachtigste Leerdam Unica'(R)s en Serica(r)'s.
De gemeenschappelijke deler is steeds een oorspronkelijke, ingetogen vormgeving met eeuwigheidswaarde. Kijk voor meer informatie op www.royalleerdamcrystal.com.

KristalKring
Via www.royalleerdamcrystal.com kunnen mensen zich kosteloos inschrijven als lid van de KristalKring. Zij worden dan middels brochures en een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de nieuwe tentoonstellingen bij Royal Leerdam Crystal.

Siem van der Marel
Siem van der Marel is sinds 1966 verbonden aan de ontwerpafdeling van Royal Leerdam, vanaf 1984 als hoofd Vormgeving. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen van kristallen kunstobjecten, relatiegeschenken en machinaal te produceren tafelglas. Zijn creaties blinken uit door kwaliteit, eenvoud en helderheid, maar zijn steeds bijzonder van vormgeving.

Voor meer informatie en/of beeldlmateriaal kunt u mailen naar Inge Geurts. E: inge.geurts@royalleerdam.com

Foto's zijn beschikbaar op www.anp-photo.com