Gemeente Den Haag

Liefhebbers van klassieke muziek komen medio juni in Den Haag helemaal aan hun trekken. Van 15 tot en met 17 juni vindt voor de eerste keer het Festival Classique Den Haag 2007 plaats. Nog niet eerder is in Nederland een festival van dit formaat georganiseerd dat zich geheel op klassieke muziek richt.

Op 20 binnenpodia en drie buitenpodia, verspreid door de gehele binnenstad, worden in drie dagen tijd meer dan 150 uitvoeringen (o.a. concerten, recitals en masterclasses) gegeven. Een aantal daarvan is gratis.

Jessye Norman treddt op tijdens Festival Classique Hoogtepunt vormt zondag 17 juni een gratis openluchtconcert op de Hofvijver. Hier speelt het Residentie Orkest onder leiding van chef dirigent Neeme Järvi onder meer de Bolero van Ravel. De organisatoren verwachten dat het Hofvijverconcert uitgroeit tot de Haagse tegenhanger van het Prinsengrachtconcert in Amsterdam.
Absolute topper in het programma vormt de werelberoemde Amerikaanse sopraan Jessye Norman die op zondag een concert geeft in de Dr Anton Philipszaal en daarmee het festival op een bijzondere manier afsluit.

fotograaf: David Seidner

Muziekaanbod
Het driedaagse festival wordt 14 juni voorafgegaand door een gala-avond waarop de Edisons, de hoogste prijzen voor klassieke muziek worden uitgereikt. De uitreiking vindt mogelijk plaats in de Ridderzaal en wordt live uitgezonden door de AVRO.

De daarop volgende dagen is er een gevarieerd programma waar toppers van internationale naam zoals het Freiburger Barockorchester, de King's Singers en het Brodsky Quartet optreden maar ook Nederlandse toptalenten zoals zangeres Charlotte Margiono, cellist Pieter Wispelweij en violiste Isabelle van Keulen en lokale Haagse musici, waaronder het Residentie Orkest en Residentie Bach Ensembles te beluisteren zijn.

Het muziekaanbod is zeer gevarieerd. Om iedereen tijdens de drie festivaldagen de gelegenheid te bieden om de sfeer van Festival Classique te proeven zijn er drie buitenpodia waar het publiek gratis naar concerten kan luisteren en kan genieten van culinaire en muzikale proeverijen: op het Plein, het Spuiplein en de Hofvijver.

Reserveren
Voor de concerten/optredens kan een dagkaart worden gekocht die recht geeft op het bezoeken van drie concerten uit het gehele dagprogramma (69 euro). Ook is het mogelijk een passepartout voor twee of drie dagen te kopen. Dit kost respectievelijk 129 en 189 euro. Het is niet mogelijk een losse kaart voor een van de concerten te bestellen. Voor het concert van Jessye Norman geldt een aparte toegangsprijs.

Kaarten voor Festival Classique zijn te bestellen op www.festivalclassique.nl of telefonisch via het Haagse Uitburo 0900-8282000. Ook kunt u terecht bij de ticketshop van het Haags Uitburo aan de Hofweg.

Opmaat
Festival Classique is de opmaat van The Hague Festivals. The Hague Festivals brengt een aantal bestaande (culturele) evenementen samen. Ook Parkpop en de Beeldententoonstelling Den Haag Sculpture aan het Lange Voorhout maken er onderdeel van uit. De programmering aan het begin van het theaterseizoen krijgt na de zomermaanden nog een vervolg in september als The Hague Festivals een tweede festivalweek organiseert.

Muzikale traditie van wereldfaam
Burgemeeste Deetman toont zich verheugd dat de organisatoren (IdtV, AVRO en Alex Beleggersbank ) samen met de gemeente erin zijn geslaagd dit festival in Den Haag te organiseren.
"Den Haag is evenementenstad nummer één en dat willen we graag zo houden. Waar voorheen het hele jaar door grote en kleine evenementen elkaar afwisselden, proberen we met The Hague Festivals in twee edities (voor- en najaar) bestaande evenementen en nieuwe initiatieven te bundelen. Dit nieuwe festival past daar uitstekend in. Het vergroot de aantrekkingskracht van Den Haag en versterkt het internationale karakter van de stad van vrede, recht en veiligheid. Immers muziek is grenzenloos en voor iedereen. Die positie wordt nog eens onderstreept door het tweejaarlijkse Congres over Internationaal Recht dat in de festivalweken plaatsvindt. Daarbij wordt de prestigieuze The Hague Prize uitgereikt waaraan een prijzengeld van 50.000 euro is verbonden ".

Ook wethouder Citymarketing, Frits Huffnagel, ziet in dit festival een mooi promotiemiddel om Den Haag in de wereld op de kaart te zetten. "Het Festival Classique en The Hague Festivals zie ik als mooie groeidiamanten waar niet alleen het Haagse publiek en bewoners uit de regio op af zullen komen maar ook landelijke en internationale bezoekers zullen trekken. Dat is goed voor de stad, het culturele leven en de economie. Ik hoop oprecht dat het uitgroeit tot een muzikale traditie van wereldfaam. Met zo'n mooi, gevarieerd programma-aanbod kan ik alleen maar zeggen: 'Blok uw agenda en reserveer snel want dit mag u niet missen".