Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 13 juni 2007

Topjaren supermarkten

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten, presenteert morgen het CBL-jaarverslag.

Het CBL maakt tijdens de presentatie van het jaarverslag bekend dat de branche fors gaat inzetten op duurzaamheid. 'We kennen en nemen onze verantwoordelijkheid. Onze klanten verwachten dat ook van ons. Ze verwachten dat we ook oog hebben voor de wijze waarop producten tot stand komen. Als sector willen we dit ook verder uitdragen. We starten daarom het programma Passie voor Food. Met Passie voor Food wil de supermarktbranche aan een breed publiek laten zien wat de sector doet voor mens, dier, milieu en samenleving. Een sector waarin mensen daarom ook graag willen werken,' aldus Van den Doel.

Het CBL zal aan dierwelzijn en duurzame visvangst het komende jaar met prioriteit aandacht geven. Omdat wetgeving lang op zich kan laten wachten, gaan de supermarkten het verdoofd castreren van mannelijke biggen opnemen als eis in de leveringsvoorwaarden. Uiterlijk 1 januari 2009 dient al het verse varkensvlees afkomstig te zijn van verdoofd gecastreerde dieren. Het CBL zal in gesprek gaan met de varkenssector om dit zo snel mogelijk te realiseren. Onverdoofd castreren vinden de supermarkten niet langer acceptabel.

Het CBL verwacht dat de Nederlanders net als in andere landen veel meer vis gaan eten en vindt het daarom belangrijk om ook voor vis de zaken goed te regelen. Supermarkten willen uiterlijk 1 januari 2009 alleen nog maar vis, schaal- en schelpdieren verkopen waarvan kan worden aangetoond dat ze voldoen aan de eisen van duurzaamheid die het CBL samen met de sector wil formuleren. Bijvoorbeeld door vissoorten in bepaalde perioden niet te vangen en te verkopen. Ook worden de duurzaamheidaspechten voor kweekvis verder aangescherpt binnen EurepGAP. EurepGAP is het internationale voedselveiligheids- en duurzaamheidsprogramma van de supermarkten. Ook maatschappelijke organisaties worden opgeroepen een bijdrage te leveren aan de op te stellen eisen.

Een ander onderwerp waar het CBL zeer intensief mee bezig is, is het verpakkingendossier. Op dit moment overleggen we met de rest van het bedrijfsleven met de overheid om te komen tot 1 heffing voor verpakkingen. Dit om te voorkomen dat we als bedrijfsleven met 3 heffingen worden opgezadeld: 70 miljoen voor de vergoeding aan de gemeenten voor het gescheiden inzamelen, 11 miljoen euro voor de aanpak van zwerfafval en 250 miljoen euro aan verpakkingenbelasting die in het Regeerakkoord is afgesproken. Bij elkaar opgeteld een kostenpost van 331 miljoen euro en flinke administratieve rompslomp. Deze heffing betekent een extra prijsstijging in de supermarkt volgend jaar van 1%.Verder zijn we met de VNG en VROM in gesprek over een landelijke kunststofinzameling, net als bij glas, papier en karton. Daardoor kunnen we veel meer kunststof inzamelen dan de 30% die VROM nu eist.
---