Productschap Vis
14 juni 2007
VISSERIJ EN SUPERMARKTEN WERKEN AAN DUURZAME VIS
De vissector is volop bezig met het nemen van maatregelen om
consumenten vis aan te bieden welke aantoonbaar voldoen aan de eisen
van duurzaamheid. De sector is in gesprek met grote supermarkten,
visdetaillisten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om
een en ander op elkaar af te stemmen. Het streven is erop gericht het
nog jonge MSC-label waar mogelijk toe te passen op alle vissoorten
vanwege de herkenbaarheid voor klanten.
Dit internationale label wordt door de MSC echter niet toegekend aan
vis, afkomstig van kweek. Bij retailers staat EurepGAP garant voor
veilige en duurzame agricultuur over de hele wereld. Er bestaat al een
EurepGap voor zalm. Nu volgt een Nederlands bedrijf met een
EurepGap-standaard voor gekweekte garnalen.
Het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het CBL richt zich fors op
het thema duurzaamheid. Prioriteit wordt het komend jaar gegeven aan
dierenwelzijn en duurzame visvangst.
Nederlanders gaan steeds meer vis eten; het Productschap Vis, het
Nederlands Visbureau en de Nederlandse vissector vinden het daarom
belangrijk om ook voor vis de zaken goed te regelen. Daarom namen zij
in 2006 gezamenlijk het initiatief tot het Meerjarenplan Verantwoorde
Vis van de Nederlandse vissector. Het plan is bedoeld om
ontwikkelingen in de vissector op het gebied van maatschappelijk
verantwoord ondernemen te initiëren en stimuleren.