Gemeente Apeldoorn

Pers info

|Auteur                          |Datum                                    |
|H. Kleinjan                     |14-06-2007                               |
|                                |                                         |
|                                |                                         |
Eerste ervaringen met collectieve horeca-ontzegging positief

De eerste ervaringen met de collectieve ontzegging in het Apeldoornse uitgaansgebied zijn positief. Er doen ongeveer 60 horeca-ondernemers mee, die alle tevreden zijn over het resultaat, over de samenwerking met de politie en over de werkwijze. Onder meer door SMS houden de ondernemers elkaar snel op de hoogte wanneer ze iemand de toegang tot het eigen bedrijf ontzegd hebben. Inmiddels zijn negen ontzeggingen uitgereikt in verband met wapengebruik, geweld en handel in verdovende middelen. Dit zijn ontzeggingen voor de duur van een jaar.

Op 13 april zijn horeca-ondernemers rond het Caterplein in samenwerking met de politie begonnen met de collectieve ontzegging. Een collectieve ontzegging houdt in, dat iemand niet alleen geweerd wordt uit de horeca-gelegenheid waar hij overlast veroorzaakt heeft, maar uit alle horecagelegenheden in het gebied. Iemand kan een collectieve ontzegging krijgen:

- wanneer hij/zij drugs bij zich heeft, gebruikt of dealt;
- wanneer hij/zij een vuurwapen bij zich heeft;
- wanneer hij/zij andere horecabezoekers of -personeel mishandelt met (zwaar) lichamelijk letsel tot gevolg;
- wanneer hij/zij (bij herhaling) vernielingen aanricht in de openbare ruimte van het uitgaansgebied èn de aan- en afvoerroutes;
- wanneer hij/zij zich schuldig maakt aan zakkenrollen of diefstal;
- wanneer hij/zij drie individuele ontzeggingen heeft ontvangen. Een collectieve ontzegging duurt minimaal een half jaar en geldt voor alle horecagelegenheden in het uitgaansgebied. Niet alleen discotheken en cafés, ook restaurants zijn gevraagd mee te doen. Zeven restauranthouders en twee eigenaren van amusementshallen hebben zich bij het collectief aangesloten.

Personen die de toegang tot de horeca ontzegd worden, krijgen daarover van de politie een aangetekende brief thuis, ondertekend door de horeca-ondernemer. Volgens geldende afspraken stelt de politie hiervoor de NAW-gegevens beschikbaar. Personalia van hen die een ontzegging hebben ontvangen worden vermeld op een besloten deel van de website van Koninklijke Horeca Nederland. Alleen horeca-ondernemers en portiers kunnen deze informatie opvragen en gebruiken om de collectieve ontzegging uit te voeren. Op deze site staat voor portiers ook aanvullende informatie over nieuwe 'trends' op het gebied van mini-wapens (in de vorm van bijvoorbeeld sleutelhangers of pennen) en drugs (in de vorm van bijvoorbeeld een luchtverfrisser).

De collectieve ontzegging is een uitvloeisel van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan in Apeldoorn. In dit project werken de politie, gemeente, Koninklijk Horeca Nederland en Wijkraad Centrum samen om de veiligheid in en rond het uitgaansgebied te verbeteren.

De politieregio's IJsselland en Drente hebben inmiddels hun belangstelling getoond voor deze Apeldoornse aanpak en bekijken hoe ze deze in hun regio's kunnen toepassen.

Einde persbericht