Gemeente Nuth


o Subsidies voor graslandbeheer ganzen opengesteld o Kamercommissie: werkbezoek Midden-Limburg
o Dorpen belangrijke projectenbron
o Gebiedscommissies aan de slag met wateracties

nr. 23, 14 juni 2007
www.limburg.nl/plattelandinuitvoering

Subsidies voor graslandbeheer ganzen opengesteld

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de subsidieregeling Agrarisch natuurbeheer Limburg uit te breiden met een viertal pakketten voor het beheren van graslanden voor overwinterende ganzen. Hiervoor zijn in Limburg circa 500 ha aangewezen.
Er zijn voor particulieren, die willen beginnen met graslandbeheer in verband met op hun landbouwgronden grazende overwinterende ganzen, interessante mogelijkheden om het verlies aan opbrengst ten gevolge van de begrazing door ganzen geheel vergoed te krijgen. Belangrijk verschil met de mogelijkheden tot nu toe voor ganzenbeheer is dat de subsidie nu voor 6 jaar verleend wordt. Met het oog daarop is er in de pakketten een mogelijkheid voor gewasroulatie opgenomen. Aanvragen voor de beheerssubsidie voor overwinterende ganzen kunnen in de periode 15 juni tot en met 31 juli aangevraagd worden bij de Dienst Regelingen te Assen. De vergoeding bedraagt gemiddeld EUR 200,00 per ha. Meer informatie: LNV-loket: telefoonnummer: (0800) 223 33 22.

Kamercommissie: werkbezoek in Midden-Limburg

Maandag 11 juni jongstleden bracht de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uit de Tweede Kamer een werkbezoek aan Limburg. De commissie was uitgenodigd door de LLTB, LTO, Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en de Provincie Limburg. Centraal stond het informeren van de vaste commissie over ontwikkelingen in de intensieve veehouderij, met een doorkijk in de keten. De bus bracht de Haagse gasten op een rondrit vanuit Weert naar Neer, Panningen en Kessel. Bezocht zijn zowel varkens- als pluimveebedrijven, toegelicht zijn onder meer de welzijnsaspecten, het nieuwe gemengd bedrijf en andere bedrijfsvormen. Rode draad daarbij: innovatie en een overheid die daarin meedenkt en meedoet. Ook is de commissie bijgepraat over de internationale ontwikkelingen in de sector. Er was gelegenheid voor discussie onderling en met aanwezige ondernemers en (keten)organisaties uit de intensieve veehouderij. Wetenschappers hebben op onderdelen toelichtingen verzorgd. Het welzijnsaspect kwam bij iedere bezochte locatie aan de orde. Dat op de bezochte bedrijven geen feitelijke handelingen (couperen, castreren) zijn getoond, had voornamelijk praktische redenen. Aan elke handeling is een bepaalde leeftijd van het dier verbonden en deze leeftijd hadden de aanwezige dieren niet. Vertegenwoordigers van drie politieke partijen zijn van mening dat het programma te weinig liet zien van de negatieve kanten van de intensieve veehouderij.

Dorpen belangrijke projectenbron

Afgelopen zaterdag organiseerde de Vereniging van Kleine Kernen in Roosteren de Dorpendag Limburg 2007. Tot 1 juli neemt het College van Gedeputeerde Staten de ruimte om met de mensen in het veld te praten over het nieuwe coalitieakkoord `Investeren en Verbinden'. Belangrijke conclusie van de dag voor Platteland in Uitvoering: binnen dorpen bestaat veel kennis en creativiteit om te komen tot goede projecten. Het DOP (Dorpsomgevingsprogramma) is daarbij een prima hulpmiddel. Voorwaarde is wel dat dorpsraden, gemeenten en gebiedscommissies elkaar meer gaan opzoeken.

Gebiedscommissies aan de slag met wateracties

Deze weken krijgen de gebiedscommissies bezoek van de "waterspecialisten" van de Provincie Limburg en de waterschappen. Reden is dat de aanpak van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit, belangrijk onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water, vorm krijgt in een voorkeursvariant. Ook zijn de plekken in kaart gebracht waar oplossingen worden gezocht voor regionale wateroverlast. De waterschappen geven in hun toelichting aan welke beektrajecten mogelijk worden hersteld. De Provincie informeert de gebiedscommissies waar maatregelen nodig zijn om verdroogde natuurgebieden te herstellen. Voor die gebieden waar het waterschap een GGOR heeft opgesteld is dat zelfs vrij nauwkeurig bekend.
Voor de bovengenoemde aanpak en de bijbehorende maatregelen is geld gereserveerd in het provinciale meerjarenprogramma (pMJP). Dat betekent dat de gebiedscommissies binnenkort aan de slag kunnen met behulp van een actiekaart per gebied. Waar die actie niet zonder grondmobiliteit mogelijk is zal een inrichtingsplan en een integrale aanpak nodig zijn. Motto hierbij: creativiteit!