14 juni 2007
Middelbare scholieren leren Wiskunde D op Universiteit van Tilburg
Econometristen UvT en middelbare scholen werken drie jaar op proef samen
In het komend schooljaar wordt voor het eerst op middelbare scholen het vak Wiskunde D aangeboden. Wiskundedocenten van de UvT en het VWO zullen dat vak samen op de universiteitscampus gaan aanbieden, om het gewenste kennisniveau te bereiken, maar ook om enthousiasme ervoor aan te wakkeren. Het gaat om een proef van drie jaar, de leerlingen komen in eerste instantie van zes middelbare scholen uit Tilburg en omgeving.
De opleiding Econometrie en Operationele Research van de UvT gaat het vak verzorgen op de campus en zal in het onderwijs zoveel mogelijk aandacht besteden aan wiskunde zoals die bedreven wordt in een wetenschappelijke omgeving. Het project, dat op initiatief van econometrist dr. Herbert Hamers tot stand is gekomen, is bedoeld om meer leerlingen in de bovenbouw van het VWO te scholen in wiskunde D. Wiskunde D is nieuw binnen het voortgezet onderwijs, maar geen verplicht vak. Toch is het beslist nodig voor scholieren willen ze met enig succes een technische studie of een exacte opleiding als econometrie kunnen volgen. Momenteel bestaan er zorgen over de aansluiting: steeds vaker blijkt het nodig dat universiteiten de wiskundekennis van studenten moeten bijspijkeren om ze de studie goed te laten doorlopen.
Universiteiten hebben op meerdere manieren meegewerkt om de invoering van Wiskunde D tot een succes te maken, maar tot nu toe hebben ze geen rol gespeeld in het onderwijs zelf dat op de middelbare scholen verzorgd wordt. Het project wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en zal vooralsnog drie jaar zal duren. Met dit project wordt door de Universiteit van Tilburg geprobeerd te komen tot een intensieve samenwerking tussen de docenten wiskunde bij Econometrie en Operationele Research en de wiskundedocenten in het VWO. Daarmee zouden de huidige aansluitingsproblemen beter voorkomen kunnen worden. Ook kunnen VWO-docenten eventueel bijgeschoold worden op onderdelen van het nieuwe wiskunde programma. Het netwerk gaat van start met zes scholen: Theresialyceum, St-Odulphuslyceum, Koning Willem II college, 2-College Cobbenhagen, Beatrix college en Mill-Hill college.
Econometristen komen terecht in beroepen die wiskundig en statistisch inzicht vereisen. Ze komen terecht in de financiële wereld, waar ze bijvoorbeeld rekenen aan complexe modellen die iets vertellen over het verschil van lonen in de Europese Unie, of beleggingsstrategieën ontwikkelen voor pensioenfondsen. Econometristen zijn ook betrokken bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van het navigatiesysteem Tom Tom. Het perspectief op een baan is uitstekend. Werkloosheid komt onder econometristen niet voor.
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectcoordinator dr. Herbert Hamers, 013 466 2660, e-mail H.J.M.Hamers@uvt.nl. Informatie over de opleiding is te vinden op de website www.uvt.nl/eor.
Universiteit van Tilburg