Randstad Holding NV

PERSBERICHT

Diemen, 14 juni 2007

Onderzoek 'Het geluk van werkend Nederland 2007': Optimisme groeit

Werken maakt gelukkig;
hoger rapportcijfer voor het leven

Hoe hard werkenden in ons land ook klagen over het werk, de collega's en de baas: we zijn in Nederland gemiddeld genomen heel gelukkig. Maar liefst 93% van de werkenden in Nederland is tevreden met het leven en geeft het dagelijkse bestaan een 7,4. Het geluk is groeiend (in 2005 lag het cijfer op 7,1) en ons optimisme grenzeloos: we denken over vijf jaar een 8,0 te scoren! Opvallend is dat de geluksverwachting voor over vijf jaar bij secretaressen, Nieuwe Nederlanders en flexwerkers zelfs nog iets hoger is dan bij de rest van werkend Nederland.

Dat zijn de conclusies van een groot onderzoek dat Randstad Nederland onder de noemer 'Het geluk van werkend Nederland' door Motivaction liet uitvoeren onder 3.164 werkenden. De uitkomsten duiden erop dat werken veelal gelukkig maakt. In 65% van de gevallen wordt aangegeven dat 'de tijd voorbij vliegt' wanneer men op het werk zit. Nog eens 61% geeft aan veel plezier en voldoening uit het werk te halen. "Ik ben gemotiveerd om mijn werk goed te doen", daarmee is 85% het (helemaal) eens. "Ik ben trots op het werk dat ik doe", zegt 72%. Daarnaast zegt 71% het gevoel te hebben dat zij door collega's worden gewaardeerd. Van de werkenden roemt 77% de samenwerking en het plezier met collega's. Veel mensen noemen als positieve aspecten van hun werk de afwisseling (47%), het contact met collega's (42%), de werksfeer (41%), het salaris (39%) en de zelfstandigheid 37%).

Wat maakt de werkende Nederlander gelukkig?
Voor zeven van de tien werkenden in Nederland draagt het aanpakken van nieuwe taken sterk tot zeer sterk bij tot het werkgeluk. Bijna de helft van de werkenden noemt het volgen van cursussen en opleidingen. Voor veel werkenden draagt stabiliteit in het werk sterk tot zeer sterk bij tot werkgeluk en voor drie van de tien zit het geluk juist in het geregeld wisselen van baan. Het volgen van opleidingen en cursussen draagt onder de groepen Nieuwe Nederlanders en flexwerkers wat sterker bij aan het werkgeluk dan onder de rest van werkend Nederland. Onder secretaressen en flexwerkers draagt stabiliteit in het werk in mindere mate bij aan het werkgeluk dan onder de rest van werkend Nederland.

Voor algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland toont het onderzoek aan dat werkenden gebaat zij bij nieuwe prikkels, maar eveneens bij het opdoen van vaardigheden en competenties. 'Medewerkers mogen zelf assertiever worden en actief bij hun werkgever aangeven wat ze nodig denken te hebben om vooruit te komen én gelukkig te blijven', aldus Vermeulen. 'Alleen als medewerkers zelf meedenken en meewerken aan hun groeipad, kan de professionele en persoonlijke ontwikkeling plaatsvinden die werknemers zo belangrijk vinden. Werkgevers kunnen intussen actief werken aan het 'arbeidsgeluk' van hun medewerkers. Door een employability budget beschikbaar te stellen, kunnen werknemers - uiteraard onder duidelijke randvoorwaarden - een beroep doen op bijvoorbeeld opleiding en training.'

Veel veranderd op werkvloer

Werkenden in Nederland vinden wel dat er de laatste jaren veel is veranderd op de werkvloer. De werkdruk is toegenomen, zegt meer dan de helft van de ondervraagden en volgens evenveel mensen wordt er steeds meer bezuinigd. Volgens 43% worden er steeds meer eisen aan medewerkers gesteld. Intussen ervaren velen dat het steeds moeilijker wordt om voor je 65e te stoppen en zijn de salarisverhogingen zijn minder frequent en minder groot geworden. Het percentage werknemers dat minstens één keer per week overwerkt is ten opzichte van een vorig onderzoek in 2005 gestegen van 24% naar 28%. Het percentage werknemers dat (bijna) nooit overwerkt is gedaald van 43% (2003) naar 38% (2005) en 36% in 2007.

Vier dagen per week werken al te veel!

Opvallend is dat veel werkenden vier dagen werken per week al te lang vinden.Volgens werkend Nederland telt de ideale werkweek 3,7 dagen. De ideale werkweek van de groep secretaressen is iets korter, namelijk 3,5 dagen. Een vijfde van werkend Nederland geeft aan in de komende twee jaar minder te willen gaan werken of (tijdelijk) te willen stoppen. Het motief hiervoor is vooral 'meer tijd hebben voor gezin en kinderen', 'meer tijd voor hobby's en privé-leven' en 'een betere balans krijgen tussen werk en privé'.

Kritisch over werkdruk

Overigens noemt een kwart van de werkenden in Nederland het salaris als negatief aspect. Ook is bijna de helft van de werkenden niet blij met de hoge werkdruk; 31 % is kritisch over de doorgroeimogelijkheden. Opmerkelijk is dat maar liefst vier van de tien werkenden de loopbaan anders zou inrichten als deze nog eens zou mogen worden overgedaan. Een derde van werkend Nederland vraagt zich bovendien wel eens af of het werk nog wel bij hem of haar past.

Reactie 'geluksprofessor'

In een reactie op het onderzoek zegt prof. Dr. Ruut Veenhoven, bijzonder hoogleraar 'Sociale condities voor menselijk geluk' aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam: 'Werk is een activiteit waarin een mens zich kan ontplooien, waarin lichaam en geest actief kunnen zijn. Geluk is een bijverschijnsel van 'lekker bezig zijn'. Werk houdt je aan de gang en draagt daardoor bij tot geluk', aldus de 'geluksprofessor'.

Velen overwegen algehele carrièreswitch

Een kwart van werkend Nederland is van plan om het komende jaar van functie of werkgever te veranderen. Opvallend is dat een algehele carrièreswitch (een andere functie bij een andere werkgever) binnen deze groep een vaak genoemde reden is voor de geplande verandering. Ten opzichte van 2005 is dit percentage gestegen; destijds plande 27% een carrièreswitch in het komende jaar, nu is het percentage zelfs 33%. Opvallend is dat een andere of soortgelijke functie bij een andere werkgever momenteel door driekwart van de werkenden aantrekkelijker wordt gevonden dan een promotie of een andere functie bij de huidige werkgever.

Top 10: Welk van de onderstaande aspecten is voor u het belangrijkst (of 'ook belangrijk') in het dagelijkse leven?
* Genieten van het leven 81 %
* Gezinsleven 68 %
* Fysieke gezondheid 67 %
* Vrienden en familie 73 %
* Zelfverwezenlijking\ zelfontplooiing 30 %
* Geld verdienen\salaris 55 %
* Spirituele ontwikkeling 14 %
* Vrije tijd 62 %
* Maatschappelijke betrokkenheid 23 %
* Verantwoordelijkheid dragen 19 %

Acht meningen over werk
59 procent: 'Ik werk om mijn hersens te gebruiken' 58 procent: 'Werk en privé moeten gescheiden blijven' 55 procent: 'Ik heb het met mijn partner en/of vrienden regelmatig over mijn werk' 50 procent: 'Ik werk om onder de mensen te komen'
48 procent: 'Overwerken vat ik op als hart voor de zaak hebben' 47 procent: 'Ik werk voor de waardering die ik ervoor krijg' 47 procent: 'Werk maakt me gelukkig; werk maakt mijn leven compleet' 45 procent: ''s Avonds vertel ik thuis altijd hoe het op mijn werk is geweest'