Aansluiting zorg- en reispolis kan problemen geven
De ANWB adviseert reizigers voor een reis om de polisvoorwaarden van zowel hun reis als hun zorgverzekering goed door te lezen. De dekking van een zorgverzekering is in het buitenland vaak beperkt. De kosten voor vervoer per ambulance naar huis vallen niet altijd onder een zorgverzekering , daarvoor kan een reisverzekering soelaas bieden. Soms vallen er ook gaten tussen de zorg- en de reisverzekering.
Zo werd ANWB Rechtshulp onlangs geconfrontreerd met een gezin waarvan de zoon tijdens het raften in Oostenrijk met een helikopter naar een ziekenhuis is gebracht. De rekening was ¤2700 terwijl de patiiënt maar een dekking van ¤900 op de polis had.
Daarnaast is het van belang om te weten welke activiteiten de reiziger gaat ondernemen. Zo moet voor sporten zoals raften, bungeejumpen, parapente of bergbeklimmen een module gevaarlijke sporten bij de reisverzekering worden afgesloten. Vooral bij doorlopende reisverzekeringen bestaat het risico dat men iets gaat doen wat jaren daarvoor bij het sluiten van de verzekering niet voorzien was. Bijvoorbeeld dat de vakantie in Thailand wordt doorgebracht terwijl er alleen maar Europadekking is.
Voor eventuele vragen kan men contact opnemen met de assurantietussenpersoon of de de verzekeringsmaatschappijen.
Ook adviseert de ANWB bij ziekenhuisopname in het buitenland altijd contact op te nemen met de ANWB alarmcentrale. Niet elke ziekenhuisopname wordt namelijk door verzekeraars vergoed. Ook zijn er ziekenhuizen bekend waarvan de behandeling niet wordt vergoed.
Meer hierover is de lezen in het volgende nummer van het ANWB-magazine Kampioen. Op anwb.nl staat een lijst met tips over dit soort zaken.
Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB