SGP


SGP » jongeren >>
14 - 06 - 07 | Spoeddebat Iran

De SGP-fractie wil dat het Iraanse regime onder leiding van president Ahmadineyad ervaart dat haar onverantwoorde en provocerende optreden een prijs kent. Daarom mag Nederland niet volstaan met diplomatiek geformuleerde volzinnen, maar moet er meer gebeuren. Economische sancties bijvoorbeeld. Het afgelasten van handelsmissies zijn dan logischerwijs de eerste stappen. Het kabinet zou daarop moeten inzetten.

---

----------

14 juni 2007
Van der Staaij

Tandeloos
Vz. Tijdens het AO Midden-Oosten heeft mijn fractie gewezen op de kwalijke rol die Iran in het Midden-Oosten speelt. Een obstakel voor vrede in deze regio. Een sponsor voor internationaal terrorisme. Gevaarlijke nucleaire ambities. En een president die concreet oproept tot de vernietiging van Israël.

Voorzitter. Dit land moet aan den lijve voelen dat het niet ongestraft deze koers kan blijven varen. Moet vanuit de internationale gemeenschap de druk op Iran niet beduidend verder worden opgevoerd? Wordt er tot nu toe niet te terughoudend gereageerd op de verwerpelijke handelwijze en potentiële dreigingen van dit land? Bij dergelijke regimes maken diplomatieke veroordelingen â in de meest omzichtige bewoordingen â doorgaans geen enkele indruk. Integendeel, als er verder niets gebeurt, zien dergelijke regimes dit als een aanmoediging om gewoon op de ingeslagen weg verder te gaan. De tandeloze boodschappen die worden uitgezonden door de internationale gemeenschap in de richting van dit land, versterken zo slechts de positie van het Iraanse regime.

De SGP-fractie wil dat het Iraanse regime ervaart dat haar onverantwoorde optreden een prijs kent. Daarom kunnen we niet volstaan met diplomatieke volzinnen, maar moeten we aanvullende stappen zetten. Economische sancties en het afzien van handelsmissies zijn dan logische eerste stappen.

Mijn fractie is blij, dat ook het kabinet bereid is om deze stap te zetten. Concreet zou het kabinet dan ook willen zien dat de aangekondigde private handelsmissie niet doorgaat. Het NCH (Ned. centrum voor handelsbevordering) heeft echter aangeven hiervoor niet te voelen. Het is hierbij in de eerste plaats zeer te betreuren, dat dit gremium in die zin niet haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen en het kabinetsbeleid doorkruist.

Op welke wijze heeft het kabinet reële druk uitgeoefend om deze missie te stoppen? Is het NCH expliciet te verstaan gegeven, dat een dergelijke opstelling niet bevorderlijk werkt voor toekomstige overheidsondersteuning?

Welke bevoegdheden / mogelijkheden liggen er om toch een dergelijke private missie onmogelijk te maken? Hoe we het ook wenden of keren: deze missie frustreert onze gewenste inzet op dit terrein.

Wat kunnen we in de toekomst doen âook in EU-verband- om dergelijke handelsmissies verder te beperken dan wel te voorkomen? Thans geldt een wapenembargo en een strikte exportcontrole naar Iran. Op welke onderdelen zou dit verder uitgebreid kunnen worden? Wil Nederland zich daarvoor sterk maken?

In ieder geval moet gegarandeerd zijn dat bij de onderhavige missie er geen enkele overheidsbetrokkenheid is. Dus geen overheidsfinanciering, maar ook geen opdravende Nederlandse ambassadeur of iets dergelijks. Is dat gewaarborgd?

Ten slotte: staan er nog meer (private) handelsmissies op stapel?

Spoeddebat Iran