AutoRai

Corvette Racing gaat voor zesde triompf in Le Mans

(6/14/2007)
Noem de â24 Uren van Le Mansâ en bij de teamleden van Corvette Racing verschijnt een glimlach op het gezicht. De overwinningen in een van âs werelds beroemdste races hebben een speciaal plekje in hun hart. In de laatste zes jaar hebben Corvettes vijf keer de GT1-categorie in Le Mans gewonnen.

Een geweldig succes, zeker gezien de bepaald niet kinderachtige concurrentie. De zeges hebben belangrijk bijgedragen aan de reputatie van Corvette: zeer goede prestaties, een groot uithoudingsvermogen en ontzagwekkende betrouwbaarheid. Op 17-18 juni a.s. gaat Corvette Racing in Le Mans voor de zesde triomf.

Oliver Gavin, Olivier Beretta en Jan Magnussen stonden zowel in 2004, 2005 als 2006 op de hoogste podiumtrede, nadat ze met de Compuware Corvette de langste afstand op Le Mans hadden afgelegd. In 2001 waren het Johnny OâConnell, Ron Fellows en Scott Pruett die in een Corvette wonnen. In 2002 herhaalden OâConnell en Fellows dit succes, met Oliver Gavin als derde teamlid.

âLe Mans is voor ons de heilige graal van sports car racing,â aldus Doug Fehan, programma manager bij Corvette Racing. âJe kunt deze klassieker met niets vergelijken. Er zijn meer dan tweeduizend journalisten en bijna driehonderdduizend toeschouwers bij het circuit, en nog eens miljoenen tv-kijkers wereldwijd.â

Corvette Racing bestaat sinds 1999 en het team heeft aan 77 races meegedaan. Dat heeft tot nu toe 51 overwinningen opgeleverd, waaronder 34 keer een 1-2-zege. De autoâs komen met name in Noord-Amerika aan de start. Zo heeft Corvette Racing zes jaar achtereen het American Le Mans Series (ALMS) GT1-constructeurskampioenschap gewonnen. En coureurs Fellows, OâConnell, Gavin en Beretta hebben samen vijf achtereenvolgende seizoenen het ALMS GT1-rijderskampioenschap gedomineerd. Een ander hoogtepunt was de overwinning in de Rolex 24-Uursrace van Daytona in 2001.

âMet het raceprogramma van de Corvette C6.R borduren we voort op de traditie om onze racewagens op productieautoâs te baseren en zo het merk te perfectioneren,â aldus Mark Kent, directeur van GM Racing. âDankzij de uitwisseling van informatie en technologie tussen de race- en productiemodellen profiteert elke Corvette van onze circuitervaringen.â

Ook in 2007 verschijnt Corvette Racing weer aan de start van de 24 Uren van Le Mans. Johnny OâConnell, Jan Magnussen en Ron Fellows rijden in de Compuware Corvette C6.R met startnummer 3. In auto nummer 4 zitten beurtelings Oliver Gavin, Olivier Beretta en Max Papis achter het stuur. OâConnell, Magnussen en de huidige GT1-kampioenen Gavin en Beretta doen mee aan alle ALMS-races, terwijl Fellows en Papis alleen in drie endurance-races achter het stuur kruipen. Die wedstrijden zijn Sebring, Le Mans en Petit Le Mans (Atlanta).

De Corvette C6.R is de meest geavanceerde raceauto die GM ooit heeft gebouwd. Daarbij is hoogstaande technologie gebruikt die ook in de zesde generatie Corvette en in de Corvette Z06 is te vinden. Dat de Corvette C6.R duidelijke banden met deze productiemodellen heeft, vloeit voort uit de Le Mans-reglementen. Daarin staat, vrij vertaald, dat de racewagens de productiespecificaties moeten volgen. Daarom beschikken de circuituitvoeringen over onder andere dezelfde bodemconstructie met hydrogevormde stalen framedelen als de Corvette Coupe en Convertible. De LS7.R racekrachtbron is gebaseerd op de LS7 small-block V8 van 512 pk die in de Corvette Z06 huist.

Al meer dan vijftig jaar is de autosport van groot belang voor Corvette. Al in 1956 werd de eerste zege geboekt in de 12 Uren van Sebring. Sindsdien doet Corvette mee op de hoogste autosportniveaus. Met inmiddels vijf Le Mans-overwinningen achter de naam is het Amerikaanse sportauto-icoon een onbetwiste topper in internationale endurance races.