Persbericht d.d. 13 juni 2007

Van: FUTUR

SP: "Creëer draagvlak voor Europa door slank en slim Verdrag"

"Als we draagvlak voor Europa willen behouden, dan zal Europa een slanker en een slimmer Verdrag moeten krijgen." Dit zei Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, tijdens de toekomstlezing voor jonge ambtenaren van FUTUR. FUTUR is het landelijke netwerk voor jonge ambtenaren.

Ook gaat Van Dijk in op de vraag of er een referendum moet komen. Van Dijk: "De SP is daar niet per definitie vóór. Als blijkt dat de EU in 2009 met een minimale verdragswijziging komt, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt dat Kroatië lid wordt van de EU, dan is een referendum niet nodig. Maar als het nieuwe Verdrag trekjes heeft van de oude grondwet, of als het grondwettelijke aspecten bevat, dan is een nieuw referendum niet meer dan logisch. Het zou zelfs buitengewoon laatdunkend zijn als er geen referendum komt. Overigens hoeft Balkenende daar ook niet bang voor te zijn in mijn ogen. Als hij het klaarspeelt om een nieuw Verdrag te presenteren, dat zich wezenlijk onderscheidt van de oude grondwet, dat helderheid verschaft over de taken van Europa en dat niet leidt tot een superstaat, dan kan onze premier met opgeheven hoofd naar de bevolking toestappen."

Het is de zesde keer dat de FUTUR-toekomstlezing plaatsvond. Eerder gaven o.a. Mark Rutte, Femke Halsema, Wouter Bos en Jan Peter Balkenende een toekomstlezing.

De volledige lezing van Jasper van Dijk vindt u op www.futur.nl Voor meer informatie over FUTUR kunt u contact opnemen met Marije de Groot, tel. 06 412 98 334 of circaanse@hotmail.com.