Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 13-06-2007

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending woensdag 13 juni
Nederland 1 - 18.20 uur

NIEREN TE KOOP AANGEBODEN OP
NEDERLANDSE INTERNETSITE

Op een Nederlandse internetsite staan tenminste acht advertenties van mensen die bij leven één van hun nieren willen verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EENVANDAAG. Ook is een voorbeeld bekend van iemand die via een huis-aan-huisblad zijn nier te koop aanbiedt. Het is in Nederland bij wet verboden om te handelen in organen van levende of dode mensen.

De motieven van de verkopers zijn voorzover bekend terug te voeren op financiële redenen. In de uitzending van EENVANDAAG van vanavond (woensdag 13 juni) zegt een 45-jarige adverteerder dat hij vijf- tot tienduizend euro voor zijn nier wil hebben. Maar bedragen van vijfentwintigduizend euro worden ook gevraagd. De man wil zijn nier afstaan omdat hij begaan is met het lot van nierpatiënten, maar wil daar wel een vergoeding voor hebben. De man vertelt zijn verhaal vanavond openlijk in EENVANDAAG. CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel is onthutst over deze feiten. Hij wil dat het Openbaar Ministerie de internet-providers die de advertenties plaatsen strafrechtelijk vervolgt.

Bijzonder hoogleraar Orgaantransplantatie en Donatie van het UMC Nijmegen, Andries Hoitsma, wijst erop dat het verbod op orgaanhandel gemakkelijk te omzeilen is. Wanneer ontvanger en verkoper afspreken dat ze nier en geld ruilen, hoeft een ziekenhuis daar niets van af te weten.

Opmerkelijk genoeg pleit Hoitsma er in de uitzending van EENVANDAAG voor om levende donoren te betalen voor hun afgestane orgaan. Voor een bedrag rond de vijftigduizend euro, zou de donor zijn onkosten vergoed krijgen en bovendien financieel gecompenseerd worden voor het afgestane orgaan. De kosten zouden vergoed moeten worden door de reguliere ziektekostenverzekeraars of het ministerie van Volksgezondheid. Op die manier denkt Hoitsma dat het tekort aan donoren fiks kan worden teruggebracht.




EenVandaag