Provincie Friesland


---

CONCEPT PERSBERICHT

Nummer: 181 MtW
Datum: 12 juni 2007

College stelt E 245.000 beschikbaar voor campagne
Realisering open glasvezelnetwerk 'Fryslânring'

Het college van Gedeputeerde Staten van Provincie Fryslân wil dat meer bedrijven, instellingen en overheden gebruik gaan maken van het glasvezelnetwerk in de provincie, dat ook wel bekend staat als de 'Fryslânring'. Het College steunt daarom een campagne die het bedrijfsleven bewust maakt van de mogelijkheden en voordelen van breedbandaansluitingen en -diensten. De campagne moet leiden tot concrete contracten tussen afnemers en leveranciers.

GS kennen de subsidie toe aan de Coöperatieve Vereniging Fryslânring, die de realisering van het netwerk ter hand heeft genomen. Ook de stichting Syntens participeert in het project door E165.000 bij te dragen. Syntens is het onafhankelijke innovatieplatform dat, veelal in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, het midden- en kleinbedrijf adviseert over ict-vernieuwingen.

Het college van Gedeputeerde Staten onderkent de economische potentie van de Fryslânring. Ook de leefbaarheid op het platteland en maatschappelijke ontwikkelingen zijn gebaat bij een netwerk van glasvezelverbindingen dat heel de provincie Fryslân dekt. De campagne is met name gericht op het midden- en klein bedrijf, instellingen en overheden. De campagne wordt in 2007 en 2008 uitgevoerd.

De campagne moet leiden tot een concrete toename van zowel het aantal gebruikers van het Friese breedband-netwerk als het aantal diensten en producten. De Coöperatie mikt op 1000 leden in 2009, waarvan op dat moment 90% van de leden concrete contracten heeft getekend met tal van leveranciers van glasvezelverbindingen.

In de toekomst wil de Coöperatie zich ook richten op particulieren en, in overleg met het Friese bedrijfsleven en leveranciers van glasvezelverbindingen, van de huidige Fryslânring een dekkend netwerk maken voor de gehele provincie.


---- --