Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|8 juni 2007   |
|              |
|              |

Zevende Eo Wijersprijsvraag in teken ontwerpen Beerzedal
Uitnodiging voor de pers

In het Jheronimus Bosch Art Center te 's-Hertogenbosch worden woensdagmiddag 13 juni om 14 uur de resultaten gepresenteerd van de zevende Eo Wijersprijsvraag. Dat is goed nieuws voor het Beerzedal, waarvoor drie ontwerpteams projecten hebben ingediend. Die projecten kunnen succesvol zijn bij de uitvoering van het reconstructieplan Beerze Reusel. Daarom zullen betrokken partijen voor de uitvoering van het winnende project een intentieverklaring ondertekenen. De pers is van harte welkom bij de bekendmaking van de resultaten van deze prijsvraag en de officiële start van de uitvoering.


Het reconstructiegebied Beerze Reusel werd in 2005 samen met IJmeer genomineerd voor deze prijsvraag. De reconstructiecommissie was opdrachtgever met een interessante uitvoeringsopdracht: een robuuste ecologische verbinding langs de Beerze. Deze opdracht stond zowel in de Nota Ruimte als in het reconstructieplan Beerze Reusel.
In december 2005 werd een ideeënprijsvraag met twee fasen uitgeschreven. Ontwerpend Nederland werd uitgedaagd om voor het Beerzedal een visie te bedenken, een regionaal ontwerp op te stellen en één of meerdere sleutelprojecten uit te werken.
Dertien ontwerpteams leverden op 1 mei 2006 hun inzendingen in. De jury liet tijdens de prijsuitreiking op 30 juni 2006 drie ontwerpteams doorgaan naar de uitwerkingsfase.
De ontwerpteams van Grontmij en Witteveen+Bos & Landschappartners werkten hun visies 'De Beerze op waterbasis' en 'Waterdrager' samen met de streek uit voor sleutelprojecten langs de Groote en Kleine Beerze. Op basis van hun inzending 'Auberge de Kempen' onderzocht het ontwerpteam van Terra Incognita en BMC hoe verevening en gebiedsontwikkeling konden bijdragen aan de realisering en ontwikkeling van de robuuste verbinding.

Nieuwe formule

De Eo Wijers Stichting is opgericht ter stimulering van het ontwerpen op een bovenlokaal schaalniveau. Prof. Ir. Leonard Wijers was als hoogleraar in Delft en als directeur van de Rijksplanologische Dienst tot 1982 een belangrijk inspirator van het ruimtelijk ontwerpen op het bovenlokale schaalniveau.

Brabant heeft het experiment van de zevende Eo Wijersprijsvraag tot een succes gemaakt. De reconstructiecommissie Beerze Reusel bedacht een nieuwe formule voor een op uitvoering gerichte ontwerpprijsvraag.
Dit resultaat was mogelijk omdat het meervoudig opdrachtgeverschap al goed georganiseerd was in de commissie, er een gezamenlijk gedragen reconstructieplan was vastgesteld en ondersteuning was opgezet met het Streekhuis Beerze Reusel. Hierdoor had de commissie een heldere focus op de gebiedsopgave voor een robuuste verbinding langs de Beerze. Zo werden ontwerpers in deze prijsvraag geprikkeld om hun vakmanschap volledig in te zetten voor visievorming in de eerste fase en gebiedsuitwerking in de tweede fase van deze prijsvraag.

Er is bij deze prijsvraag ook werk gemaakt van betrokkenheid van burgers en ondernemers en hun organisaties uit de streek. Er zaten niet alleen partijen aan tafel met geld, grond en autoriteit maar ook personen uit de streek die met liefde voor en kennis van allerlei streekaspecten het draagvlak voor de stap van idee naar uitvoering konden inschatten. Een aanjaagteam met creatieve en deskundige adviseurs organiseerde een proces waarin iedereen zich betrokken, gezien en verbonden voelde.