Gemeente Alkmaar


Alkmaar start Europese aanbesteding voor Overstad

Alkmaar, 13 juni 2007

De gemeente Alkmaar is overgegaan tot de aanbesteding van het project Overstad. Dit ongeveer 32 hectare grote bedrijventerrein, dicht tegen de binnenstad gelegen, zal de komende jaren transformeren naar een duurzaam, nieuw, levendig en aantrekkelijk binnenstedelijk en multifunctioneel stadsdeel van Alkmaar.

Rode lijn

In een concurrentiegerichte dialoog vraagt de gemeente innovatieve, ondernemende en resultaatgerichte partijen het concept masterplan plan van West 8 Urban Design & Landscape Architecture te optimaliseren en te komen tot een bieding op de samenwerking met de gemeente.

De gemeente Alkmaar nodigt alle geïnteresseerden uit om zich aan te melden voor de Europese aanbesteding van het project Overstad. Het project Overstad behelst de integrale herontwikkeling van de wijk Overstad te Alkmaar, circa 32 hectare groot. Het Masterplan van de gemeente voorziet in de transformatie van het huidige verouderde bedrijventerrein met winkelconcentraties naar een binnenstedelijk multifunctioneel onderdeel (winkelen / wonen / werken) van de binnenstad. Het concept-programma omvat onder meer de realisatie van circa 2.500 woningen, circa 40.000 m2 commerciële functies, een integrale parkeeroplossing en enkele grote infrastructurele werken. De projectopzet is uiterst ambitieus.

De ontwikkelingspartner die de gemeente Alkmaar zoekt, dient tezamen met de gemeente een grondexploitatiemaatschappij ("GEM") op te richten in de vorm van een separate juridische entiteit. De ontwikkelingspartner participeert daarmee risicodragend in een grondexploitatie waarvan de geschatte kosten maximaal circa EUR 130.000.000,= bedragen. GEM zal zich ten doel stellen om de grondexploitatie van het project Overstad uit te voeren, hetgeen op hoofdlijnen inhoudt: (i) de verwerving van de voor transformatie bestemde gronden, die niet door zelfrealisatoren worden ontwikkeld en bebouwd, (ii) het (doen) realiseren van de benodigde (bedrijfs)verplaatsingen, (iii) het bouwrijp maken van de bouwkavels, (iv) het woonrijp maken van het nieuwe openbaar gebied en (v) de gronduitgifte van de bouw- en woonrijpe bouwkavels. De geselecteerde ontwikkelingspartner verwerft het eerste recht van koop van deze bouwkavels en daarmee een ontwikkelingspotentieel met een waarde van naar schatting maximaal EUR 600.000.000,= exclusief BTW.

Fakton financiële vastgoedregisseurs en Straatman Koster Advocaten begeleiden deze aanbesteding.

13 juni 2007