D66

Geef programmagegevens vrij

13 juni 2007

Vandaag debatteert de kamer over een wetsvoorstel van D66-Kamerlid Van der Ham en VVD-Kamerlid Weekers. Het voorstel zorgt ervoor dat de programmagegevens van omroepen voortaan voor iedereen gratis beschikbaar zijn.

D66 pleit voor dit wetsvoorstel, omdat dit het monopolie van omroepen op de programmagegevens opheft. De democraten willen met het vrijgeven van de gegevens de gevestigde belangen van omroepen doorbreken en het eigen initiatief van mensen bevorderen. Zo kan iedereen dan immers een eigen tv-gids starten. Als de programmagegevens vrij beschikbaar zijn leidt dat ook tot meer diversiteit in het aantal publicaties over programma's van de publieke omroep, waardoor het aantal kijkers toeneemt.

Bijkomend voordeel van het wetsvoorstel is voor D66 de ontkoppeling tussen abonnee zijn van een tv-gids en het lidmaatschap van een omroep. Nu worden veel mensen lid van een omroep, omdat ze de gids leuk vinden. Ons omroepbestel is gebaseerd op de hoeveelheid leden die omroepen hebben. Die hoeveelheid drukt immers het maatschappelijke draagvlak voor een omroep uit. Maar als dat draagvlak deels wordt bepaald door het hebben van een leuke tv-gids, moeten we ons afvragen of die rekenmethode wel zuiver is. Hebben de bestaande omroepen wel het draagvlak dat ze nu lijken te hebben?

Wat D66 betreft zou het een frisse wind door omroepland betekenen, als de programmagegevens worden vrijgegeven, waardoor de vrijwel automatische en innige verstrengeling tussen tv-gids en lidmaatschap wordt ontkoppeld.

---